Nina Treder och Maja Fahlander, båda 9 år från Brottby, åker ganska ofta till Toftesta och badar redan i dag. Foto: Louise Kristoffersson

Skeppsvrak sinkar badplats vid Toftesta holme

Redan i dag badar många Brottbybor vid Toftesta brygga. Kommunen vill gärna göra en riktig badplats där. Men fornlämningar och gamla skeppsvrak ställer hinder i vägen.

  • Publicerad 17:40, 31 jul 2019

Nedanför Toftesta gård i Brottby gör Garnsviken en liten inbuktning. En vik i viken dit Brottbybor åker för att bada och där kommunen gärna vill anlägga en mer officiell badplats. Något som en utredning kom fram till skulle vara enkelt och inte behöva kosta så mycket pengar.

En kylig dag i slutet av juli kommer Nina Treder och Maja Fahlander, båda 9 år gamla och från Brottby, plaskande upp ur sjön. Det är kallare i luften än i vattnet och de får snabbt på sig badrockar. När de får höra talas om planerna tycker de att det är en bra idé.

En miljon

– Det är jätteskönt vatten här, säger Maja Fahlander. Men förut var det glas på botten. Jag tror att någon tagit bort det nu.

Redan i maj 2017 slog en utredning fast att nya och väl placerade badplatser är viktiga när Vallentunas befolkning växer. Politikerna anslog en miljon kronor till Gustavs udde vid östra Vallentunasjön och om pengarna räckte även till Toftesta holme i höjd med Åkersbergavägen.

Redan i dag finns en brygga vid Toftesta. Och ganska mycket vass.

Badplatsen vid Gustavs udde blev klar i slutet av förra sommaren. Men vid Toftesta holme har ännu inget hänt.

I juni var frågan uppe på fritidsnämnden där man bestämde sig för att gå vidare med planerna. Som hakat upp sig lite. Enligt Ola Nilsson, vikarierande chef på fritidsförvaltningen, eftersom länsstyrelsen hade glömt att markera att det kan ligga ett gammalt skeppsvrak i viken.

Fornlämningar

– Våra tjänstemän har därför fått till svar att ska man röra något i området måste man först göra en arkeologisk undersökning, säger Lars Carlsson, C, ordförande i nämnden och den som drivit på om badplatsen.

Enligt Anders Bywall, arkivarie på länsstyrelsen, måste man söka tillstånd hos myndigheten om det finns fornlämningar på en plats man vill bebygga eller förändra på andra sätt. Han slår i fornminnesregistret och hittar uppgifter om att det ska finnas en fornborg och om båtlämningar vid sjökanten.

– Sedan är det vi som avgör om det går att anlägga en badplats utan att man skadar fornlämningen.

 Det är aldrig roligt när det blir förseningar och när det krånglar.

Lars Carlsson, C, ordförande i fritidsnämnden

Lars Carlsson säger att det förstås är trevligt att bo i en kommun där det finns många fornminnen.

– Men det är aldrig roligt när det blir förseningar och när det krånglar. Vi har ju redan fått okej från en lantbrukare att ha en p-plats på hans mark. Och indikationer på att ett arrendeavtal med markägaren vore enkelt att ordna. Hela kittet är egentligen klart. Men man börjar göra något aktiveras kravet på arkeologisk undersökning och den skulle troligen kosta ungefär lika mycket som vi hade tänkt lägga på själva badplatsen.

Så när tror du den kan bli av?

– Om vi får reda på att det inte behövs någon arkeologisk undersökning behöver det inte ta så lång tid. Då kanske det blir klart innan sommaren är slut. Annars kanske till nästa sommar. En arkeologisk utredning borde inte ta så lång tid, man märker väl fort om man hittar något. Men vi måste ju följa regelboken.