Föräldrar till barn som vill spela i Brommapojkarna får punga ut, enligt ny granskning. Foto: Anna Z Ek

Skenande kostnader för barn i Brommapojkarna

Brommapojkarna är den största klubben i Norden. Men allt är inte guld som glimmar. I en ny granskning lyfts bilden av pengar som används som maktmedel för att få barn upp i högre nivåer.

  • Publicerad 17:54, 6 mar 2019

De 3 800 aktiva spelarna i Brommapojkarna gjorde klubben till den största i hela Europa 2017. Föreningen har haft som uttalad ambition att driva upp flest elitspelare i Norden.

Men samtidigt som Brommapojkarnas akademi rankas som Sveriges bästa med flera framgångssagor så målas också en annan bild upp. Den av fotbollsföretaget Brommapojkarna, där barnens spel kostar tusentals kronor och åttaåringar sorteras i en slags pyramidmodell och delas upp efter förmåga i akademi och bredd. Tränarna uppmanas, enligt Aftonbladet, att få in spelarna i högre nivåer.

– Klubben kan köra hur de vill med akademierna. De kan göra vad som helst och ta vilka avgifter som helst, säger en pappa till tidningen.

Barn tvingas hoppa av

I deras granskning framkommer att klubben uppmanar föräldrar att låta tjejer i ett tioårigt flicklag att söka till akademiverksamheten med sporrar om att de en dag ska spela i BP:s damlag, landslaget eller fotbollsuniversitet i USA. Elitinriktningen har, enligt granskningen, gjort att det är till akademin alla strävar och vissa är beredda att ta till vilka medel som helst för att ta sig dit.

Och kostnaderna skenar lätt iväg.

12 000-16 000 kronor per spelare och år för att delta i ett akademilag, individuella pass för 950 kronor och tusentals kronor för sportlovscamp och hyra av tränare. I vissa fall har barn tvingats hoppa av på grund av ekonomiska skäl.

– De har skapat en kultur inom klubben där många gör vad som helst för att ta sig till akademin. Jag har sett åldersgrupper där man hållit på med internvärvningar mellan lagen inom klubben, där man fryst ut spelare, kört med toppning och också kört med fula tag på planen, säger en förälder till Aftonbladet.

Foto: Anna Z Ek.

”Upp till varje lag att bestämma”

Klubbens direktör, Henrik Nilsson, håller inte med om bilden.

– Det är upp till varje lag vilken nivå de vill lägga sig på kostnadsmässigt med cuper och annat. Det här är en skattning utifrån vår erfarenhet, säger han till Aftonbladet.

På frågan om han ser något problem med att klubben uppmanar föräldrar att betala extra för träning eftersom deras barn, enligt bedömningen, inte är bra nog svarar Henrik Nilsson att alla ska bli så bra som de kan.

– Det handlar inte om att de inte är tillräckligt bra utan om en utvecklingsmiljö där alla får chans att växa och bli så bra de kan och vill bli, säger han till tidningen.