Nya prognoser visar att el-priserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst.

Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.

– Den billigaste kilowattimmen är den som aldrig används, säger Iréne Ljung, elhandlare på SEOM.

Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan och under de kallare månaderna ökar behovet av el. Samtidigt påverkar kriget i Ukraina, som i år har lett till ett genomsnittspris på cirka 3 kronor/kWh.

– Det motsvarar 2–3 gånger högre elpriser än förra vintern, men har vi otur kan de bli högre än så. Det är viktigt att förbereda sig på det, säger Iréne Ljung.

Att många i Sollentuna, där uppemot hälften av invånarna bori småhus, är oroliga inför vintern märks tydligt hos SEOM då allt fler hör av sig för att få tips på hur de kan sänka sin elförbrukning. Och det är helt rätt tänkt, menar Iréne Ljung.

– Forskningsstudier visar att energieffektivisering är den metod som skulle minska elpriserna snabbast och mest.

Allt fler vill elda

Sollentunabornas oro inför vintern märks även för sotarna, som har mer än någonsin att göra, och för bygglovsenheten som hanterar anmälningar om installationer av eldstäder.

– Framför allt i augusti och september har vi märkt en stor ökning mot tidigare år, säger Sophie Wallin, bygglovschef i Sollentuna.

I augusti kom 12 anmälningar in, vilket är fler än någon annan enskild månad på fyra år. Men rekordnoteringen stod sig inte länge. Under bara de tre första veckorna i september hade man fått in ytterligare över 20 anmälningar.

Bra sänka innetempen

Andra sätt att minska energianvändningen är exempelvis att låta tvätten torka på torkställning i stället för att använda torktumlare, att sänka eller stänga av golvvärme, att byta ut lampor till energisnåla LED-lampor, och att helt enkelt sänka inomhustemperaturen, tipsar Iréne Ljung.

– För varje grad man sänker sparar man 5 procent av uppvärmningskostnaden. Man kan inte stänga av helt, men att sänka temperaturen gör stor skillnad, säger hon.

Ett annat tips är att styra sin elförbrukning till helger och vardagar mellan klockan 19 och 07 för då är elen billigare eftersom en så kallad effekttaxa tillämpas i Sollentuna, just för att jämna ut belastningen på elnätet över dygnet.

– Det finns pengar att spara genom att vänta till kvällen med att starta tvättmaskinen eller ladda elbilen, säger Iréne Ljung.

Timprisavtal kan löna sig

Ytterligare en möjlighet att spara pengar, som allt fler väljer att använda sig av just nu, är att teckna timprisavtal. Det innebär att man betalar exakt så mycket elen kostar för den mängd el som används varje timme.

– Om du är medveten om din elanvändning och har möjlighet att styra din förbrukning till timmar på dygnet då priset är lägre kan du spara pengar med ett timprisavtal, säger Iréne Ljung.