Polisens tekniker hittade ytterligare två ben på platsen. Foto: Mostphotos

Skelettdelar funna under hus – polisen misstänker inte brott

Två skenben, ett hälben och ett vadben. Delar av en människa hittades nyligen vid ett grävarbete i Tyresö. – Något brott misstänker vi inte, säger Peter Lindgren, förundersökningsledare.

  • Publicerad 05:05, 29 jun 2020

Det var onsdagen den 17 juni som polisen fick larmet. Två skelettdelar hade hittats vid ett grävarbete i Tyresö, enligt polisen på Myggdalsvägen, som Mitt i Tyresö tidigare skrivit om.

– Man grävde utmed ett flerfamiljshus. På kortsidan grävde man lite inunder grunden och hittade två ben i en liten grop, säger Peter Lindgren, förundersökningsledare tillika gruppchef för grova brott vid polisområde Stockholm syd.

Polisens tekniker kallades till platsen – och fann ytterligare två ben. Totalt hittades två skenben, ett hälben och ett vadben. Om delarna är från samma person vet inte polisen.

Tagit hjälp av benexpert

En anmälan om mord alternativt dråp skrevs, men polisen har nu uteslutit brott berättar Peter Lindgren.

– Något brott misstänker vi inte.

Polisen har tagit hjälp av en benexpert. Bedömningen är att det rör sig om ”schaktmassor av arkeologiska skelettlämningar med okänd ålder och ursprung”.

– Grannar har uppgett att man i området har hittat skelettdelar förut som tros vara från kolerakyrkogård, och det är väl inte omöjligt att det kan vara så men det är rena spekulationer för vi vet inte, säger Peter Lindgren

I 1,5 år har han varit gruppchef gör grova brott i polisområdet som täcker de södra stadsdelarna i Stockholm och tio kommuner i södra länet.

– Jag har varit med om ett par tre stycken liknande fall, så det är inte jättevanligt, säger Peter Lindgren.

Kremeras troligtvis

Vad som kommer att hända med skelettdelarna är oklart när Mitt i Tyresö pratar med honom.

– Länsstyrelsen var inte intresserade, vilket de kan vara om benen är av arkeologiskt intresse. Var benen ska hamna har vi inte riktigt löst än, men det blir troligtvis en kremering och spridning av askan i minneslund.