Efter att barn och unga efterfrågat fler skejtbanor i innerstan har Stockholms stad byggt en tillfällig skejtpark i östra delen av Hagastaden, nära Wenner-Gren Center vid Norrtull.

Den 6 september invigdes parken av nyfikna Vasastansbor och erfarna skejtare från hela stan.

Kompisarna Maj och Albertine är peppade på att prova den nya banan. Maj har skejtat i två år, Albertine har precis börjat.

Vad tycker ni om banan?

– Jag tycker faktiskt den är väldigt bra, den är lagom svår att köra. På en skala 1-10 så är den här banan tio! säger Maj.

– Guppen är väldigt roliga, men det är bra att man kan köra på platt mark också. Jag ska komma hit ofta och träna, säger Albertine.

– Ja, om jag får så vill jag vara här ganska mycket. Vi kanske kan ta med fler av våra kompisar hit nästa gång! säger Maj.

Nästan varje dag

Haga skejtpark har flera olika typer av ramper, hopp och räcken. Utformningen har tagits fram i samverkan med Fryshuset, tanken har varit att anläggningen ska passa olika åldrar och nivåer på åkare.

Eliot Rockström,17, från Farsta strand jobbar vanligtvis som skejtcoach på Fryshuset. I dag är han på plats för att coacha dem som vill testa att skejta för första gången.

– Det är unga i alla möjliga åldrar som vill prova på. Jag lär både ut grunderna och ger tips till dem som är lite mer erfarna, säger han.

Själv har han skejtat nästan varje dag i fyra år och tycker det är jättebra med en ny park i innerstan.

– Det finns aldrig tillräckligt med skejtparker i en så stor stad som Stockholm. Det som är så bra med just den här är att den funkar för alla. Rälsarna längst till höger är för dem som skejtat ett tag men banan fungerar även för nybörjare.

Bästa tips till någon som vill lära sig skejta?

– Om man vill bli bra är det viktigt att köra varje dag och att hela tiden våga testa nya saker. Det kommer också att göra det roligare!

Kan bli kortvarigt

Parken kommer att vara öppen för alla och ligga kvar på platsen fram tills att östra Hagastaden börjar bebyggas. Men området ligger fortfarande i ett detaljplaneskede och något beslut är inte fattat.

Initiativet till att använda ytan har tagits av Norrmalms stadsdelsnämnd och exploateringskontorets projekt Hagastaden. Detta efter att medborgarförslag lämnats in till stadsdelen.

– Eftersom vi är i en trång innerstad är det jättesvårt att hitta plats, så då löste man det på det här sättet. Här finns mark som inte kommer utnyttjas på ett par år, därför var det perfekt att bygga parken här, , säger Petra Gardos Ek (M), stadsdelsnämndens ordförande.

– Jag som har drivit frågan är väldigt glad, nöjd och stolt över att kunna presentera Haga skejtpark för alla barn och unga i området.

Exploateringskontoret Hagastaden tror att parken blir kvar åtminstone till 2026.