Vattnet vann. Fontänen vid Observatorielunden kommer att vara vattenfylld i sommar.

Skejtarna förlorade - Obsans damm blir vattenfylld i sommar

Striden är avgjord. Det blir vatten i Observatorielundens damm i sommar också.

  • Publicerad 10:40, 28 mar 2014

Frågan om Observatorielundens damm har vållat het debatt de senaste veckorna Redan 2006 var det skejtare som ville torrlägga dammen. Under vintern har Folkpartiet på Norrmalm föreslagit att skippa vattnet på sommaren. Anledningen: Att de vill se mer aktivitet och fler ungdomar där och att det brukar bli så skräpigt i dammen. Nätverket ”Poolen till alla” engagerade sig kring idén och läsare kom med argument som ”Låt ungarna skejta/leka där. Vem sitter och glor på vattnet?”. Men motreaktionerna lät inte vänta på sig, ”Asplund ritade en damm av en anledning. Det ska vara vatten i den.”, skrev en annan läsare, och även Norrmalms stadsdelsförvaltning  har sagt nej till en torrläggning med hänvisning till ”platsens betydelse som grön oas”. Definitivt beslut kommer att fattas i trafiknämnden framöver. Men Vi i Vasastan kan redan nu avslöja att det i princip är klart att det kommer bli vatten i dammen även i år. Politikerna är överens om detta över blockgränserna. 

”Utgör en helhet”

– Jag tycker att det är viktigt att beakta Gunnar Asplunds tanke att parken, tillsammans med biblioteksbyggnaden, ska utgöra en helhet och kompletterar varandra. Jag tror att många stockholmare uppskattar också den gröna oas som Observatorielunden har kommit att bli och därför är det bra att dammen är vattenfylld.  Stockholmare och turister ska kunna få njuta av grönskan och vattnet under de få sommarmånader som vi faktiskt har, säger trafikborgarråd Ulla Hamilton (M).

– Det här är en mycket uppskattad grön och fridfull oas som behövs i ett annars ganska hektiskt Stockholm.  Vi vet att både barn och vuxna uppskattar spegeldammen och det skulle vara väldigt tråkigt om den inte fick fortsätta vara vattenfylld under sommarmånaderna, säger Daniel Helldén, oppositionsborgarråd och vice ordförande i trafiknämnden.

Även trafikkontorets fontänexpert Niels Nielsen sågar idén om en torrläggning.

– Vår åsikt är att den ska vara vattenfylld. Det är avsett att vara en spegeldamm, det var Asplunds intentioner, säger han.

Vad säger du om nedskräpningen av dammen?

– Det blir ju så. Den städas varje morgon, men det kan flyga in saker på dagen sen. Man kan fråga sig om man ska två städningar per dag, cityvärdar skulle kunna hjälpa till att plocka till exempel. Men det finns inte pengar till det just nu.

I nätverket ”Poolen till alla” har man inte gett slaget förlorat.

– Vi jobbar vidare med att driva denna fråga precis som vanligt, vi tror att fler människor föredrar en lekfull och glad pool framför en ofta folktom park och nedsmutsad spegeldamm, och det tror vi att vi även kommer få berörda beslutsfattare att förstå, säger Vasastadsbon Daniel Granlund.