Viktor Telégin coachar flyktingungdomarna som kommer till skejthallen. Ibland får han hjälp av andra, men fler coacher är alltid välkomna. Foto: Mitt i

Skateboard – ett lyft för flyktingbarn

Med kroppsspråk och tydliga ord visar Viktor Telégin de tre killarna från Afghanistan hur de ska göra när de prövar sin balans på skateboarden. Det är första gången Mohammad, Ali och Reza är i Stockholm Skate Park i Hammarby sjöstad.

  • Publicerad 16:25, 14 jun 2016

Stockholm Skate Nation startades genom en slump av Viktor Telégin. Han har skejtat i över 20 år och via en skejtfilmvisning fick han kontakt med personal från asylboenden.

Han ville visa en film om afghanska skejtande ungdomar för de ensamkommande flyktingbarnen på deras boende, eftersom många av dem var från just Afghanistan.

– Vi ordnade en matinévisning på sportlovet, men tänkte att ungdomarna kan ju inte bara få se en film om skejtning, de måste ju också få pröva att skejta, berättar Viktor Telégin.

Tillsammans med Stockholm Skate Park i Fryshuset ordnade han ett skejttillfälle då ungdomarna fick låna skydd och brädor.

– Ungdomarna var väldigt entusiastiska och skejtkulturen är väldigt välkomnande. Många lokala skejtare blev engagerade och pratade med dem och hjälpte till med tips. Eftersom vi bara träffas varannan fredag så kände jag att det vore bra att samla ihop utrustning så de kunde fortsätta själva, säger Viktor Telégin.

Både företag och privatpersoner skänkte och möjliggjorde att Stockholm Skate Nation kunde ge tre brädor till varje asylboende.

I dag har de kontakt med åtta boenden runtom i Stockholm, men de letar hela tiden efter fler.

När Mitt i kommer på besök vid en av skejtträffarna verkar många nyfikna på de nya killarna som är med.

– Förutom integrationseffekten så skapar skejtandet ett inre driv. Du måste lära dig misslyckas och resa dig igen, säger Viktor Telégin.

Ur högtalarna strömmar både metal och rap. Slammer blandas med glädje och frustration hos åkarna. Den ivrigaste och gladaste är en av killarna från Afghanistan.

– Jag tycker om att skejta, eftersom det är lite farligt och svårt. Jag känner mig jätteglad när jag skejtar, berättar killen som heter Mohammad.

Med ekonomiskt stöd från Stockholmsidrotten håller Stockholm Skate Nation nu på att dela ut medlemskort till alla flyktingungdomar, så att de själva ska kunna komma till Stockholm Skate Park när de vill.

Viktor Telégin funderar länge på varför han gör det här. Efter ett tag svarar han att han inte vet. Lite senare under intervjun kommer svaret.

– Jo, nu vet jag! En volontär från ett boende berättade att hon för första gången sett en kille skratta sen han kom till Sverige. Han hade varit här i 4–5 månader då och knappt velat gå ur sängen. Det är det som gör att jag håller på med det här, säger han.

Om namnet Stockholm Skate Nation som är ganska nytt berättar Viktor Telégin att de inte ville ha ett namn med ordet ”refugee” eller ”flykting”. De vill att ungdomarna ska slippa ha den stämpeln och bara få vara ”skejtare”, precis som alla andra.