Skaten har följt Erik Lundgren och Axel Josephson från barnsben. De förknippar skate med frihet och vänskap. Foto: Christian Lärk

Skate nya trenden: ”Proppfullt i Högsätra skatepark”

Skateingen är på frammarch på Lidingö. Varma sommarkvällar är det fullt med barn och unga vid skateparken i Högsätra. Men utrustningen är sliten. Erik Lundgren och Axel Josephson vill att staden satsar på skateparken när Högsätra byggs om. – Parken är bra. Men den behöver en ansiktslyftning.

  • Publicerad 05:00, 29 jun 2020

Att förklara känslan att skejta är svårt, ungefär som att försöka beskriva en färg, tycker Erik Lundgren och Axel Josephson, båda lidingöbor och hängivna skateboardåkare sedan de var i tioårsåldern.

Men nu verkar det vara många på Lidingö som har sett den där färgen och insett tjusningen med skate.

– Det är verkligen många som åker just nu. På kvällarna är det proppat här i Högsätra skatepark, säger Erik Lundgren, 21.

Erik Lundgren har åkt skateboard sedan har var tio år. Tankarna på att bli proffs har funnits där. Men nu har han mer dragits till foto, arkitektur och de estetiska delarna sporten. Men valet av framtida yrke beror ändå på skate. ”Utan den hade mitt liv inte varit detsamma”, säger han.

Erik och kompisen Axel Josephson visar runt i skateparken en stekhet juniförmiddag. Trots att solen skiner obarmhärtigt över rails och ramper är ett gäng barn där och åker.

Kul att intresset är på topp tycker Erik Lundgren och Axel Josephson. Men det finns problem. Högsätra skateboardpark är sliten, rails ha blivit sedan de blivit pååkta av moppar, dränage har proppat igen så vissa ställen svämmar över när det regnar, kanter till ramperna har lossnat och sticker upp så att man lätt kan fastna.

Ibland kör moppar i parken vilket förstör underlaget och utrustningen, berättar åkare i parken.

– Livsfarligt, säger Erik Lundgren.

Barnen som åker är också bekanta med problemen och visar på en rad skavanker.

80 skrev på namnlista för upprustad skatepark

Erik Lundgren har varit i kontakt med staden för att problemen ska åtgärdas. Han har också gjort en namninsamling bland aktiva åkare i parken som vill se en upprustning, 80 namn har han fått in.

Högsätraområdet står inför en upprustning. I samband med det anser Erik Lundgren att man borde satsa på skateboardintresset och uppdatera parken rejält. Han har ett stort intresse för design och arkitektur som går hand i hand med kärleken till skate.

– Skate är mycket estetik, säger han.

Tidigare har han varit med och utformat en skateboardpark i Karlshamns kommun som skatekunnig konsult, så han har skaffat sig erfarenhet av vad som behövs för att en skatepark ska fungera.

Erik och Axel som är bland de äldsta som åker i Högsätra, de har åkt längst, kan mest och är noga med att försöka skapa en bra stämning i parken. Hälsa på yngre åkare, hålla koll på att tonen är schysst och vara bjussiga med att lära ut saker.  ”Jag vet vad det hade betytt för mig när jag var liten om en äldre kille visat mig”, säger Axel Josephson.

På resor har både Erik Lundgren och Axel Josephson sneglat på hur europeiska städer som Paris och Barcelona vävt in skate stadsmiljön. Här finns ”plazor”, en sorts torg som er ut som vanliga torg men är till för skareboardåkning. I Paris finns vanliga gator där zoner för skate och enkla hinder finns med  som en naturlig del. Vore kul om Lidingö kunde satsa på något sådant, tycker de..

– Kan Paris så kan väl Lidingö, säger Erik Lundgren.

Från underground till OS

Skateboard har gått från att vara en undergroundkultur som inte riktigt fått plats i finrummen. Men det har förändrats menar Axel och Erik.

– Många tror att skaten fortfarande är som 2001, den associeras ibland med dåliga grejor. Men det är inte weed och tags längre. Skatearna är de schyssta, säger Axel Josephson.

I år skulle skateboard, om inte corona kommit i vägen har blivit en OS-gren för första gången. Det har bidragit till sportens populäritet. Och det är också något idrottsenheten på staden är medveten om.

– Vi kan också se ett jätteuppsving av skejtare, sporten är på frammarsch i Sverige, säger Hanna Andersson, idrottschef på Lidingö stad.

Hon tror det  beror både på OS och på corona som ökar intresset för utomhusaktiviteter.

Vill staden satsa mer på skate och bygga ut skateparken?

– En detaljplaneprocess är igång i Högsätra. Inga planer är klara, säger hon.

Men hon välkomnar att lidingöbor hör av sig med förslag.

– Vi har örat mot marken och lyssnar in vad lidingöbor vill ha så att skattepengarna blir bra använda.

När detaljplanen är färdig går den ut på samråd, då får lidingöbor titta på förslaget och komma med synpunkter om det.