Skarv på meny för örnen

På tio år har drygt 1 780 skarvar bosatt sig på Västerskär. Deras frätande avföring går hårt åt platsen. Men det havsörnspar som nu flyttat in misstycker inte – de käkar gärna skarvarnas ungar.

  • Publicerad 16:15, 31 aug 2015

Det var 2005 som skarvarna först tog Västerskär i besittning. Sedan dess har fåglarna blivit kvar på ön som ligger där kommunerna Österåker, Danderyd och Täby möts i Stora Värtan.

Vid den senaste inventeringen räknade länsstyrelsen till 893 bon med lika många par på plats. Men deras framfart uppskattats inte av alla, då skarvarnas avföring är starkt frätande och ger träden kala och spökliknande kroppar.

Christian Klingspor, 73, som bor nära Stora Värtan passerar ofta Västerskär.

– Skarvarna förstör platsen. Träden ödeläggs och det luktar mycket illa när man åker förbi där, säger han.

Skarvarna har väckt oro hos många, då fiskebeståndet anses hotat. Men länsstyrelsen har sagt nej till att begränsa tillväxten av skarv.

För några är skarvkolonin på Västerskär dock rena vinstlotten. Fåglarnas bon är fin plockmat för det havsörnspar som bosatt sig på Råholmen alldeles intill. När Mitt i besöker platsen syns paret glida belåtet mellan de båda öarna. Främst brukar det vara skarvens ungar som står på menyn, berättar Hasse Nordin på Naturskyddsföreningen i Täby.

– Numera finns en hel del havsörn både i skärgården och in över Täby, Vallentuna och Österåker.