Den höga smittspridningen av coronaviruset gör nu att nya restriktioner införs. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen.

– Smittspridningen är nu på historiskt höga nivåer. Samtidigt har vi luftvägsinfektioner som rs-virus och influensa, och belastningen på sjukvården är hög. Om den ska klara sitt uppdrag långsiktigt behöver vi få ner smittspridningen, sade hon.

Från den 12 januari gäller att alla som kan ska arbeta hemifrån, att krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.

Dessutom införs maxtak på 50 personer vid allmänna sammankomster inomhus, om inte vaccinationsbevis krävs.

– Så många som möjligt ska arbeta hemifrån och undvika kollektivtrafiken, av respekt och hänsyn till alla som inte har den möjligheten och behöver ta kollektivtrafiken till arbetet, sade Magdalena Andersson.

Ytterligare restriktioner är på ingång, som kräver ändringar i förordningen.

Det handlar om deltagartak på 500 vid offentliga tillställningar, att vaccinationsbevis ska krävas på mässor med fler än 50 deltagare och att gränsen för privata sammankomster i hyrd lokal blir max 20 personer.

Bakom denna fjärde våg i pandemin står virusets omikronvariant.

– Omikron har en förmåga att sprida sig snabbt och bryter lättare igenom immunitetsskyddet, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vaccinen ger tack och lov ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. Medan kurvan för ovaccinerade, eller ofullständigt vaccinerade, som vårdas i intensivvård pekar rakt uppåt, ligger den kvar på en låg nivå för vaccinerade.

Enligt henne kommer restriktionerna att omprövas och inte gälla längre än nödvändigt.

– Men de blir sannolikt kvar under åtminstone fyra veckor, sade hon.