Landstingsmoderaterna vill öka skyddet för vårdpersonalen. Foto: Stefan Källstigen

Skärpt straff för våld mot vårdpersonal stöds

Förslaget om skärpta straff för våld mot sjukvårdspersonal, larmbågar på akuten och kroppskameror på väktarna har stort stöd från allmänheten, enligt en undersökning som Moderaterna i landstinget gjort. Men anonyma namnbrickor gillas inte.

  • Publicerad 08:53, 22 maj 2018

Var tionde av landstingets vårdanställda uppger att de upplevt hot och/eller våld i sitt arbete. Den absoluta merparten kommer från patienter, från anhöriga eller sällskap till patienter.

Tidigare i vår inleddes ett försök med anonyma namnbrickor på akuten på Danderyds sjukhus.

Moderaterna i landstinget har också föreslagit att straffen för våld mot vårdpersonal ska stärkas, att larmbågar installeras på akutmottagningarna och att väktarna ska bära kroppskameror.

De tycker också att sjukhusen ska få installera kameror utan krånglig tillståndsprövning.

Den ökade otryggheten kräver åtgärder

Irene Svenonius

Nu har de låtit Demoskop göra en undersökning om vad allmänheten tycker om förslagen. Den visar att 76 procent av de svarande tycker det vore bra med en straffskärpning. 63 procent tycker det är bra med kroppskameror på väktare och 58 procent att det vore bra med larmbågar.

– Den ökade otryggheten kräver åtgärder. Justitieminister Morgan Johansson borde omgående gå vidare med att utreda larmbågar på akuten, skärpa straffen för de som även ger sig på sjukvårdens medarbetare och ta bort tillståndsplikten för kameraövervakning vid sjukhusen, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Anonyma namnbrickor dissas

Men när det gäller namnbrickor är stödet inte lika starkt. Där är det bara 31 procent som tycker att det vore bra. Alliansväljarna och Sverigedemokraterna är mest positiva.

Överlag är alliansväljare, och personer över 45 år, mer positiva till skärpta straff och mer övervakning. Högsta siffrorna får Sverigedemokraterna.

De som röstar på S, MP och V har en lägre andel som tycker att straffen behöver skärpas och övervakningen öka, enligt undersökningen.

Fakta

Skärpta straff och kroppskameror

Skärpta straff för våld mot vårdpersonal

Alliansen: 82 procent

S, MP, V: 67 procent

SD: 92 procent

Samtliga: 76 procent

Kroppsburna kameror på väktare

Alliansen:  70 procent

S, MP, V: 57 procent

SD:  75 procent

Samtliga: 62 procent

Larmbågar

Alliansen: 65 procent

S, MP, V: 51 procent

SD: 75 procent

Samtliga: 58 procent

 

Källa: Moderaterna
Visa merVisa mindre