DÖMS. Den kvinna som åtalats för bland annat anstiftan till försök till mord på advokaten Henrik Olsson Lilja anses skyldig av hovrätten som skärper fängelsestraffet. Bilden är från händelsen hösten 2019. Foto: Stefan Källstigen

Skärpt straff för toppjuristen efter mordförsöket på Olsson Lilja

Svea Hovrätt skärper straffet för toppjuristen som dömts för att ligga bakom mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja vid Norr Mälarstrand.

  • Publicerad 11:40, 23 apr 2021

I januari dömdes toppjuristen i tingsrätten till 14 års fängelse för anstiftan till försök till mord, efter det uppmärksammade mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja på Norr Mälarstrand 2019. Detta överklagades av både åklagare och kvinnans advokat och idag föll hovrättens dom.

Toppjuristen döms till 14 års fängelse efter mordförsök på Olsson Lilja

Precis som tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att kvinnan anlitat skytten och ytterligare en annan man för att döda Henrik Olsson Lilja, skriver de i ett pressmeddelande.

17-åringar anlitades

Hovrätten bedömer också att det är bevisat att kvinnan, tillsammans med en annan kvinna, förberett ett mord på advokaten 2018 då två 17-åriga pojkar ska ha anlitats för dådet.

Enligt tingsrätten skulle mordförberedelserna 2018 ingå i anstiftansbrotten, men "hovrätten gör en annan bedömning och anser att kvinnan ska dömas för både anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord" skriver rätten i pressmeddelandet.

Hovrätten skärper därför straffet till 15 års fängelse.

Den medåtalade mannen döms till sex års fängelse. Även domen mot de 17-åriga pojkarna fastställs av hovrätten. De döms båda till skyddstillsyn, samt den ene till stämpling till mord och den andre till förberedelse till mord.

Sedan tidigare har en man dömts till fängelse för själva mordförsöket.