I början av året hittade polisen ett halvautomatiskt vapen gömt i en gemensam tvättstuga i Tyresö.

Nacka tingsrätt slog tidigare i år fast att pistolen tillhörde en Tyresöbo i 20-årsåldern och dömde honom för vapenbrott liksom för grovt narkotikabrott för att ha varit inblandad i ett köp av 20 000 tabletter tramadol, vilket Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

Överklagades av båda

Tingsrätten beskrev mannen som en sorts mellanman med uppgift att sköta inköp, transport och försäljning av narkotika.

Domen överklagades av både åklagaren och mannens försvarare, och hovrättens dom föll nyligen.

Tyresöbon ville se ett sänkt straff och i stället dömas för narkotikabrott av normalgraden. I den delen ändrar hovrätten inte domen.

6 månader längre straff

Domstolen går i stället på åklagarens linje och skärper straffet till 3 år och 9 månader i fängelse, vilket är 6 månader längre än vad tingsrätten dömde mannen till.

Hovrätten anser att vapenbrottet är grovt i stället för av normalgraden efter att ha gjort en helhetsbedömning.

Hovrätten konstaterar bland annat att det handlar om ett livsfarligt vapen "av särskild farlig beskaffenhet", att mannen har döms för grovt narkotikabrott liksom för att ha haft ammunition och att mannen använde narkotika "i tiden kring" brottet, som det står i domen.

"Enligt hovrätten talar dessa omständigheter entydigt för att vapnet har innehafts i en kriminell miljö och kunde befaras komma till brottslig användning", skriver hovrätten.

När den här artikeln skrivs har domen inte överklagats. Det går att göra till den 27 september.