"Uppväxten i Skarpnäck har givit mig en öppenhet som jag verkligen älskar", säger Jessica. Foto: Läsarbild Ung Företagsamhet

Skarpnäckstjej kan prisas för sina föreläsningar

På galan Årets företagare delas det varje år ut två stipendium till unga personer, som har inspirerat människor. En av de som kan vinna stipendiet i år är Skarpnäckstjejen Jessica Lehmussaari.

  • Publicerad 15:03, 19 sep 2018

Tolv personer är nominerade till stipendiet #Getillbaka, och två av dem kan vinna varsitt stipendium, värt 25 000 kronor styck. Jessica Lehmussaari, 22 år från Skarpnäck är en av de tolv.

– Jag tror inte jag kommer vinna, de andra verkar vara så duktiga, säger Jessica Lehmussaari.

När Jessica gick på gymnasiet drev hon precis som så många andra gymnasieelever ett så kallat UF-företag. Hon sålde höftband som man kunde använda när man tränade. Hon tyckte det var kul och kände ett sug efter att fortsätta att arbeta med UF-företag. Hon började arbeta på organisationen Ung företagsamhet med att föreläsa för gymnasieungdomar om sin uppväxt och om UF-företag.

– Under de här 2,5 åren har jag väl föreläst för drygt 14 000 människor, allt från små gymnasieklasser till för stora företag, säger Jessica.

Uppvuxen i Skarpnäck

Jessica är uppvuxen i Skarpnäck men bor numera i Lund då hon har börjat studera ekonomi vid universitetet. Hennes uppväxt och bakgrund är något som har påverkat henne både som privatperson och som föreläsare.

– Jag kommer inte från pengar. Men jag har alltid trott att man behöver ha en rik bakgrund för att komma någonstans i livet, men har insett att det inte är sant. I mina föreläsningar försöker jag inspirera gymnasieungdomarna och dela med mig av de insikter som jag har fått. Det är viktigt för dem att tro på sig själva, säger Jessica.

Varför tror du att du har blivit nominerad till #Getillbaka?

– Jag tror att det är för att jag har nått ut till många ungdomar med mina föreläsningar och inspirerat dem.