Inom dansens värld är 36-åriga Niki Tsappos ett internationellt välkänt namn sedan många år. Redan 2010 bidrog hon till att placera Sverige på danskartan när hon tillsammans med Martha Nabwire vann VM i streetdance i Paris.

Sex år senare kom den hyllade filmen "Martha & Niki" om dansduon.

Men trots uppmärksamheten är hon märkbart överraskad över att ha fått Ganneviksstipendiet.

– Om jag ska vara ärlig trodde jag det var ett skämt och frågade om det var dolda kameran, skrattar hon och tillägger att det betyder mycket för henne.

– Det är ett erkännande på flera plan. Det jag gör är inte så traditionellt och att man väljer att lyfta det känns jättestort på många sätt, säger hon.

Hur ska du använda pengarna?

– Jag har inte bestämt mig helt, men jag vill utbilda mig vidare inom dans. Jag försöker hitta nya sammanhang för dans i Sverige och skapa nya tekniker och då skulle det vara skönt att ha större kunskap för att kunna bygga rätt. Och att få möjligheten att göra projekten jag drömmer om och även gå in djupare i projekten jag redan jobbar i. 

Niki Tsappos växte upp i Enskededalen men bor sedan 11-12 år tillbaka i Skarpnäck.

– Jag trivs jättebra. Anledningen till att jag flyttade dit var att jag ville bo på en plats där jag kände mig hemma, där jag kunde springa på gamla klasskamrater och sådär. Det kändes viktigt när jag reste så mycket. Och det är underbart med alla natur som finns i Skarpnäck, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/hyllad-dansfilm-visas-pa-nytorps-garde/repuhk!5z7FsFnZeLtraKnhcDjb1A/

https://www.mitti.se/noje/foljde-hiphopduo-i-fem-ar/lmpaz!327104/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-vill-starta-dansnav-i-bagis/repqko!RupmrGGVdtyxN@5L7vyUrA/