Stipendiat. Nu får Niki Tsappos möjlighet att genomföra sina drömprojekt. Foto: Damien Paillard

Skarpnäcksbon Niki tilldelas en halv miljon kronor

Skarpnäcksbon och dansaren Niki Tsappos får Ganneviksstipendiet 2021. Nu kan hon glädja sig åt ett ärofyllt erkännande, en staty – och 500 000 kronor.

  • Publicerad 11:25, 23 sep 2021

Inom dansens värld är 36-åriga Niki Tsappos ett internationellt välkänt namn sedan många år. Redan 2010 bidrog hon till att placera Sverige på danskartan när hon tillsammans med Martha Nabwire vann VM i streetdance i Paris.

Sex år senare kom den hyllade filmen "Martha & Niki" om dansduon.

Men trots uppmärksamheten är hon märkbart överraskad över att ha fått Ganneviksstipendiet.

– Om jag ska vara ärlig trodde jag det var ett skämt och frågade om det var dolda kameran, skrattar hon och tillägger att det betyder mycket för henne.

– Det är ett erkännande på flera plan. Det jag gör är inte så traditionellt och att man väljer att lyfta det känns jättestort på många sätt, säger hon.

Hur ska du använda pengarna?

– Jag har inte bestämt mig helt, men jag vill utbilda mig vidare inom dans. Jag försöker hitta nya sammanhang för dans i Sverige och skapa nya tekniker och då skulle det vara skönt att ha större kunskap för att kunna bygga rätt. Och att få möjligheten att göra projekten jag drömmer om och även gå in djupare i projekten jag redan jobbar i. 

Niki Tsappos växte upp i Enskededalen men bor sedan 11-12 år tillbaka i Skarpnäck.

– Jag trivs jättebra. Anledningen till att jag flyttade dit var att jag ville bo på en plats där jag kände mig hemma, där jag kunde springa på gamla klasskamrater och sådär. Det kändes viktigt när jag reste så mycket. Och det är underbart med alla natur som finns i Skarpnäck, säger hon.

Hyllad dansfilm visas på Nytorps gärde

Följde hiphopduo i fem år

Hon vill starta dansnav i Bagis

Ganneviksstiftelsens motivering

Med en stark individualitet och aldrig sviktande energi både på och bakom scenen är Niki Tsappos utan tvekan Sveriges främsta representation inom street- och hiphopdansen.

Hon är en innovativ pionjär som dansare, domare och pedagog.

Hon har banat väg för otaliga andra inom fältet och öppnat upp möjligheter för fler kvinnor att ta plats på scenen.

En teknisk förmåga utan gränser vars rörelsespråk förtrollar betraktaren i mötet mellan explosivitet kombinerat med en hänförande skörhet. 

Visa merVisa mindre