Grönt och skönt. Sanya Falkenstrand driver Mundis plantskola på sin balkong i Skarpnäck. Foto: Privat

Skarpnäcksbo har plantskola i hemmet

På sin balkong har folkbildaren och Skarpnäcksbon Sanya Falkenstrand startat det hon beskriver som rikets kanske minsta plantskola: Mundis plantskola.

  • Publicerad 11:54, 4 aug 2020

I rollen som kursledare på Väddö folkhögskola brukar Sanya Falkenstrand sprida kunskap om självhushållning.

– Men jag kallar det hellre för ekohushållning, för en kan inte kunna allt "själv". Du är beroende av grannar och behöver det sociala nätet, säger Sanya.

Själv socialiserar hon sig gärna med läkemalva, lungrot och de andra växterna på hennes balkong. Intresset beskriver hon skämtsamt som ett "missbruk att driva upp intressanta nyttoväxter".

Den personliga favoriten i samlingen är mexikansk tagetes, även kallad stinktagetes, som Sanya beskriver som "fantastisk".

– Det är det som är tanken med plantskolan, att lära känna nya smaker och växter, säger hon.

Har intresset för att odla fått sig ett uppsving?

– Gud ja, jag har hållit på med det här i tio år och länge känt mig som den ensamma galningen. Men det senaste året har det verkligen hänt något, även före corona.

Trots att plantskolan bara har några veckor på nacken har Sanya redan hunnit sälja växter på rekoringen i Skarpnäck. Men hon vill också inspirera fler till att själva driva upp växter och tror på en utveckling där människor går från att vara konsumenter till att bli producenter.

– Att leva mer hållbart betyder många olika saker. Vad det oftast inte betyder för mig är att du kan konsumera dig till att bli mer grön, säger Sanya.