Kyrkoherde Maria Berg utanför sitt högkvarter Markuskyrkan i Björkhagen. Foto: Linda Gren

Skarpnäck först i Sverige med tillgänglighetspräst

Svenska kyrkan i Skarpnäck har skaffat sig landets första tillgänglighetspräst. Och vad betyder det? Stridbara och sturska kyrkoherden Maria Berg förklarar.

  • Publicerad 10:18, 3 feb 2016

Vissa tycker att jag är skönt progressiv, andra att jag är jobbig

I en månad har Annelie Ekström jobbat som tillgänglighetspräst i församlingen. Det betyder att hon har fokus på frågor som HBTQ, teckenspråk och diagnoser.

Kyrkoherden Maria Berg är hennes chef:

– Kyrkan ska vara en tillgänglig frizon för alla, oavsett funktionsvariationer. Men någon måste bevaka det. Vi teckentolkar till exempel inte så många gudstjänster. Tillgängligheten sker inte av sig själv utan det ska finnas tid att filosofera kring frågorna, säger Maria Berg.

Finns redan en ekopräst

Svenska kyrkan i Skarpnäck söker specialkompetenser. Sedan tidigare finns en hållbarhetspräst som sysslar med miljöfrågor. Tillgänglighetsprästen Ekström knegar halvtid som vanlig prälle, resten av arbetstimmarna läggs på expertområdet.

– Hon är utbildad inom autismspektrumet och kan teckenspråk. Men Ekströms största merit är att hon är väldigt intresserad av och inläst på de här frågorna.

Miljö- och HBTQ-präster; får du skit inom kyrkan för ditt sätt att jobba?

– Ja, det finns ingen annan som jobbar som jag i alla fall. Vissa tycker att jag är skönt progressiv, andra att jag är jobbig. Men skit vill jag inte säga att jag får, nej. Det här är otroligt viktiga och djupa teologiska frågor.

Är stadsdelen redo för den här sortens tänk?

– Ja, jag tror nog att det passar extra bra här. Jag behöver inte förklara vad det innebär utan folk säger bara "coolt att ni har en tillgänglighetspräst". Och säger jag "funktionsvariation" på ett kafé i Bagis så förstår alla.

Kyrkoherden Maria Berg meddelar att de nu även söker en folkbildningspräst.

Vad betyder funktionsvariation?

En synonym till "funktionsnedsättning" och "funktionshinder". Ett sätt att visa att till exempel dövhet inte är något negativt utan bara en variation av hur människor kan vara. Ordet "handikappad" används allt mer sällan.