Släckningsarbetet. Polisen utreder händelsen som mordbrand. Foto: SAL IDRISS

Skarpatorpsskolan efter branden

Polisens förundersökning om mordbrand har inneburit att Skarpatorpsskolans paviljong varit avstängd. Men i torsdags kunde rektor Gunnar Jonsson återigen kliva in i lokalerna. Och han överraskades av det han såg.

  • Publicerad 15:59, 21 jun 2021

Förra måndagen, den 14 juni, fick rektor Gunnar Jonsson larmet om att hans skola, Skarpatorpsskolan i Skarpnäck, stod i lågor. Bilderna som publicerades i media visade en fullt utvecklad brand och han fruktade det värsta.

Misstänkt mordbrand på skola i Skarpnäck

Men när Mitt i når honom under fredagen är det en märkbart lättad rektor som svarar.

– Eftersom polisen gjort en mordbrandsundersökning har det varit avstängt, men i går (det vill säga torsdag 17 juni/reds anm) fick vi komma in och det såg förvånansvärt bra ut. Fyra av de sju klassrummen är inte berörda överhuvudtaget utan där behöver det bara vädras ut, konstaterar han.

I mittendelen, som drabbades värst, har det enligt rektorn bara brunnit på utsidan och på taket. Det innebär att alla möbler, skolbänkar och material är intakt. Däremot kommer tre av modulerna att bytas ut under sommaren och förhoppningsvis finnas på plats inför skolstarten i höst.

– Vi räknar med att vi ska vi kunna köra igång som vanligt vid skolstarten. Annars har vi en plan att under några veckor kunna hysa in verksamheten i andra lokaler under en begränsad tid, säger han.

Tur att inga elever var där

Eftersom det är sommarlov är det i nuläget bara fritidsverksamhet i lokalerna och skolan har utan större problem kunnat omdirigera barnen till andra delar av skolan.

– Det är framför allt aktuellt fram till midsommar, sedan minskar antalet barn ytterligare. En före är att an kan vara ute mycket nu när vädret tillåter det.

Han är högst medveten om att branden kunde ha slutat betydligt värre.

– Det var framför allt tur att inga elever var där. Det var trots allt tidigt på kvällen och verksamheten hade precis avslutats. Vi klarade oss förvånansvärt bra och har fått mycket hjälp från utbildningsförvaltningen och Sisab. Även personalen ska ha all heder för att de gjort ett jättebra jobb i den här situationen, säger Gunnar Jonsson.

Den tekniska undersökningen är nu avslutad och brottsrubriceringen är fortfarande mordbrand, förklarar Per Fahlström vid polisens mediecenter i ett mejl till Mitt i under måndagen, den 21 juni. Ännu är ingen gripen.

– Utredarna arbetar med sedvanliga utredningsrutiner såsom förhör, inventering av eventuella kameror, invänta analyssvar från den tekniska undersökningen och gå igenom beslag som har tagits i samband med utredningsarbetet gällande branden, skriver Per Fahlström.

Den som gjort iakttagelser innan eller efter brottet uppmanas att ringa 114 14. Ange ärendenummer K694156-21.