Thomas Roth, museiintendent på Armemuseum, har visningen "Östermalms militära historia". Foto: Olle Anrell

Skarpa kanonkulor störde grannar på Karlaplan

På Sibyllegatan bakades bröd åt alla svenska soldater i Sverige. Vid Skeppargatan fanns kungens norska soldater som kunde hyras som av svenska damer. Häng med på militär tur på Östermalm.

  • Publicerad 13:44, 23 maj 2018

Du kanske inte har tänkt på det i vardagen. Men många av husen du dagligen passerar på Östermalm har en militär historia. Stadsdelen var i flera hundra år Stockholms militära center.

– Ladugårdslandet, som Östermalm hette på den tiden, var militärt dominerat från 1600-talet till 1800-talet, säger Thomas Roth, första museiintendent på Armémuseum, som håller i vandringen Östermalms militära historia.

Först kom sjöfolket

Närheten till vattnet är en orsak till att Östermalm blev försvarets tillhåll. Först kom sjöfolket, men sedan kom också resten av armén till stadsdelen.

Hovstall, kaserner och andra militära byggnader fördes upp innan Östermalms pampiga bostadshus bredde ut sig under 1800-talet.

Thomas Roth vid Östra Stallet i kvaretet Krubban.

Men militären höll också till på Gärdet där man hade övningar till inte alltför länge sedan. Och även upp mot de mer centrala delarna av stadsdelen kunde det gå hett till.

– På 1870-talet sköt man kanoner med skarp ammunition från trakten av nuvarande Karlaplan mot en vall vid Kampementsbacken. Men det uppfattades som lite lätt störande av allmänheten, säger Thomas Roth.

Att gå med Thomas Roth på Östermalms gator öppnar soldatögonen. I stora delar av stadsdelen finns hus som en gång i tiden var försvarets.

Norska soldater hetast

Som en gammal malmgård i korsningen Skeppargatan och Storgatan. I dag är huset bland annat en förskola, men på 1860-talet höll Karl XV:s norska soldater till i huset. Förutom att försvara den svenska kronan var norrmännen också populära bland damerna i Stockholm.

– Mademoiseller kunde hyra soldaterna som kavaljerer om de inte vill gå ensamma. Det norska gardet var dyrast att hyra, sedan kom det hästburna livgardet följt av Svea livgardet. Efter det kom resten av soldaterna i fallande skala, säger Thomas.

Thomas Roth utanför Malmgården vid Skeppargatan.

I Kronobageriet i korsningen Riddargatan och Sibyllegatan bakades käk åt soldater i hela Svea rike.

– Bageriet byggdes på 1640-talet, och där bakades det bröd åt hela krigsmakten ända in på 1950-talet, säger Thomas.

Thomas Roth vid Kronobageriet på Sibyllegatan.

Men mer än så ska vi inte berätta. För 18.00, tisdag 29 maj, håller Thomas i en stadsvandring där han berättar om det mesta som gäller Östermalms militära historia. 80 kronor kostar turen och 30-40 personer kan gå med på den. Biljetter kan bland annat köpas på Armémuseum och Tickster.