Förslaget. Illustration som visar vinterträdgården som hör till det föreslagna 55+ boendet, som inte kan byggas på grund av att detaljplanen fått avslag. Foto: Illustration: Kanozi Arkitekter

Skarp kritik mot stoppad byggplan på Apelvägen

Efter många turer fick till sist detaljplanen för nya bostäder på Apelvägen i Tyresö avslag tidigare i sommar. Men en av byggherrarna hoppas fortfarande på en lösning – samtidigt som kommunen öppnar för en ny väg framåt.

  • Publicerad 11:23, 19 aug 2021

Det var i början på juni som detaljplanen fick avslag i kommunfullmäktige. Men byggföretaget Bo Aktivt fortsätter ändå att sälja sina planerade lägenheter. De första köparna tecknade upp sig på lägenheter 2016, runt 60 procent av lägenheterna är förhandsbokade.

– Jag är övertygad om att planen går igenom till hösten, säger Ulf Spennare, vd på Bo Aktivt.

"Är inte rimligt"

Bo Aktivt är besvikna på hur ärendet har hanterats och hänvisar till avtalet med kommunen, som säger att de skulle få bygga om och när detaljplanen vunnit laga kraft.

– Att kommuner ändrar sig utan giltiga skäl är något vi projektutvecklare måste leva med, men vi tycker inte att det är rimligt att vi är i den här situationen. Politikerna röstade inte igenom det de sa att de skulle göra, säger Ulf Spennare.

Enligt honom är det en riskabel affär för Bo Aktivt som har lagt ner mycket pengar i projektet.

– Vi är ett mindre företag som måste sälja innan vi bygger färdigt, större företag kan ofta sälja först när de har byggt klart.

Entreprenören Wallenstam skulle ha byggt på den andra delen av den nedlagda detaljplanen, men de har inte gått ut med försäljningar.

På Svensk fastighetsförmedling arbetar Hans Sommerville med försäljningen åt Bo Aktivt.

– Alla har varit superintresserade. Om inte projektet blir av eller om man ändrar sig så får man såklart pengarna tillbaka. Det handlar om att hitta en väg framåt nu så att det kan bli av, säger han.

Hoppas politikerna ska tänka om

Irene Andersson tecknade upp sig på en lägenhet 2016 och är också hon frustrerad över hanteringen av ärendet.

– Blir det inget borde politikerna skämmas. Byggföretagen kommer börja undra vad Tyresö kommun håller på med. Det här ger negativa ringar på vattnet för kommunen, säger Irene Andersson.

Hon hoppas att politikerna tar sig i kragen efter sommarlovet och börjar prata med varandra.

– Jag har hört att några har pejlat lite med politikerna, att de vill ta upp ärendet på nytt. Vi får hoppas att ingen vänder kappan efter vinden nästa gång.

Kan byggas – på annan plats

Eftersom ärendet är nedlagt måste ett nytt politiskt initiativ med ett uppdrag om att ta fram en detaljplan startas för att kunna komma vidare. Något som Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, nu bekräftar är på gång – men på en annan plats än Apelvägen eftersom man inte kunnat komma överens där.

– Vi tycker att det är beklagligt att det inte gick igenom och nu har politiken gett stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att hitta en ny plats där den här typen av konceptboende kan byggas, säger Anita Mattsson.

Detta har hänt

Politikerna röstade igenom detaljplanen 2018. Beslutet upphävdes förra året av Mark- och miljööverdomstolen.

Sedan dess har frågan varit hur partierna efter maktskiftet ställer sig till detaljplanen.

En oenig kommunstyrelse röstade ner hela detaljplanen i maj i år.

Efter kommunstyrelsen i maj framkom att underlaget för röstningen inte var korrekt.

På kommunstyrelsen 1 juni fick hela detaljplanen bifall och frågan avgjordes i kommunfullmäktige som ägde rum 15 juni.

På kommunfullmäktige avslogs hela detaljplanen.

Ärendet är därför avslutat och ett nytt politiskt beslut krävs om det ska tas upp igen.

Visa merVisa mindre