Symbios. Yehya Hassan, Goran Fadluddin och Mohammed Hassan tycker kombon av kiosk och frisörsalong funkar bra. Foto: Sara Ringström

Skärholmskiosken kombinerar godis med nya frisyrer: "Folk blir förvånade"

Tuben har precis gått. Nio minuter till nästa. Ett sätt att döda tiden är att köpa nåt i närmsta kiosk. En annan kan vara... en klippning. – Är det en enkel frisyr fixar vi det på fem minuter, säger Yehya Hassan i kiosk- och frisörsalongskombon i Skärholmen.

  • Publicerad 13:16, 4 apr 2017

Vi hade många idéer från början. Ett tag tänkte vi laga mobiler, sen var vi inne på botox eller kanske en tandläkare som kunde fixa akuta fall.

Det är en rätt udda butikskombination – kiosk och frisörsalong i ett. I hela Stockholm finns kanske bara en till liknande verksamhet, i SL:s lokaler är de pionjärer.

– Responsen har varit positiv, folk kommer fortfarande in och blir förvånade över kombinationen, skrattar Goran Fadluddin.

I fem år har han drivit kiosken i t-baneuppgången mot Skärholmens busstorg tillsammans med sin kusin. Och efter flera års förhandlingar med SL fick de för några månader sen äntligen okej på att utöka verksamheten – nu står både godis och läsk tillsammans med klippningar och massage på menyn.

– Vi hade många idéer från början. Ett tag tänkte vi laga mobiler, sen var vi inne på botox eller kanske en tandläkare som kunde fixa akuta fall. Men med den yta vi har kom vi fram till att en frisör skulle vara bäst. Det var efterfrågat och vi visste att många frisörer var arbetslösa, berättar Goran.

Lång frisörerfarenhet

För klippandet står bröderna Mohammed och Yehya Hassan.

– Frisörgrejen ligger i blodet. Farsan har jobbat med det i 28 år. Först i Irak, sen här i Sverige och Tyskland. Jag har jobbat med det sen jag var 16, men jag trodde att jag hade stängt den boken för evigt. Men Goran övertalade mig, säger Yehya.

Hårfin gräns. En skärm skilj­er kiosken och frisörsalongen åt. Den som väntar på en klippningar bara ett par steg från en läsk och lite godis. Foto: Sara Ringström

Kontrast. Mohammed Hassan (t.h.) jobbar också som väktare. "När jag står i uniform måste jag ibland vara hårdhänt, men som frisör gäller det att vara mjuk, snäll och lugn", säger han. Foto: Sara Ringström

Båda bröderna jobbar som väktare vid sidan om frisörsalongen. Också det en udda kombination.

– Mina väktarkollegor blir chockade, jag måste visa bilder för att de ska tro mig. Och det är lite skillnad mellan jobben. När jag står i uniform måste jag ibland vara hårdhänt, men som frisör gäller det att vara mjuk, snäll och lugn. I framtiden vill jag plugga, men nu är det skönt att ha båda jobben och känna efter vad jag vill göra i framtiden, säger Mohammed.

Vill utöka

De ser bara fördelar med att kombinera de olika verksamheterna. Kunderna som vill klippa sig kanske passar på att köpa lite godis och läsk medan de väntar. Och vice versa. De vill också utöka butiken med ytterligare en verksamhet.

– Men det är än så länge hemligt, säger Goran.

Men hur är det – fixar de en klippning medan en väntar på tunnelbanan?

– Det beror på vilken frisyr kunden vill ha. Vissa vill klippa hår, fixa skägget och tråda ansiktet, det går inte på nio minuter. Men en enkel frisyr, det kan vi fixa på fem minuter, säger Yehya.