Sebastian Calero brukar träna på Sätra IP utegym varje dag. Foto: Anna Rönngren

Skärholmsborna vallfärdar till utegym och natur

När gym och kulturverksamheter stängs hittar Skärholmsborna andra alternativ. Nu fylls utegym, naturreservat och parker. – Det är mycket mer folk än det brukar vara, säger Sebastian Calero.

  • Publicerad 05:00, 26 mar 2020

Många verksamheter har stängt för att hindra smittspridning av coronavirus. Men nu hittar Skärholmsborna andra alternativ.

Sebastian Calero brukar träna på Sätra IP utegym varje dag och har den senaste tiden märkt stor skillnad.

– När jag var här vid 17-tiden igår så var det jättemånga som sprang på löparbanorna och ovanligt många i utegymmet. Flera av dem hade Sats-tröjor på sig så jag tror att de brukar träna där i vanliga fall, säger han.

Det är mycket mer folk här än det brukar vara, säger Sebastian Calero.  Foto: Anna Rönngren

Hur peppar du dig själv i cornatider när annat är stängt?

– Jag springer fem kilometer varje dag, läser, lyssnar på poddar och pluggar. Och så är jag med min 1-årige son Elias, säger Sebastian Calero.

Går till utegymmet istället för att träna inne

Även Sadiqa Rawan är på utegymmet och tränar.

– Jag brukar träna på gym i Skärholmen tre gånger i veckan annars, men jag vågar inte gå till gymmet nu med corona. Istället går jag hit. Jag är här nästan varje dag, säger hon.

Även hon peppar sig själv utomhus.

– Jag går mycket promenader och är ute i naturen, säger hon.

Love Örsan, parkingenjör Skärholmen. Foto: Stockholms stad.

”Det är som sommar fast det är vinter”

Stadsdelsförvaltningen märker också av det ökade besökstrycket.

– Livet fortsätter i allra högsta grad i Skärholmen. Det är verkligen fullt ös på utegymmen och jättemycket folk i våra parker och naturreservat. Många promenerar, joggar, grillar och umgås. Det är som att det vore sommar fast det är vinter, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Det ökade besökstrycket innebär att de måste städa mer och tömma papperskorgar oftare än annars så här års.

– Vi anpassar oss efter det. Vi tycker det är jätteroligt att Skärholmsborna är ute och vill hälsa alla välkomna. Grönområdena är till för invånarna och nu är vi extra glada att inte alla grönområden har byggts igen, säger Love Örsan.