– Jag brukar kitesurfa här men försöker att hålla munnen stängd, säger Carlos Zagal som sitter på en bänk på Sätrabadet

Och han är inte ensam om vilja vara i vattnet.

– När jag var nere häromkvällen så badade folk på den norra sidan ändå. Jag tror att folk är orädda och inte bryr sig så mycket, säger Kent Karlsson, samordnare parkdrift på stadsdelsförvaltningen.

Bakterier kan orsaka magsjuka

Som Mitt i Skärholmen tidigare berättat har vattnet vid Sätrabadets norra del under flera års tid innehållit för höga halter av skadliga bakterier. Framförallt E.coli bakterier och Intestinala enterokocker, det vill säga föroreningar som beror på att det kommit bajs i badvattnet. Bakterierna orsakar bland annat magsjuka och ledde förra sommaren till att Stockholms stad avrådde från bad på den norra delen av Sätrabadet. Den avrådan kvarstår även i år.

Staden har sedan dess försökt ta reda på varifrån bakterierna kommer. De har inte hittat några avloppsläckage så de tror att orsaken är gäss.

Åtgärder ska ge bättre vatten

De har därför vidtagit flera åtgärder, bland annat skjutit av gäss för att skrämma bort dem från stranden, satt upp en skylt som uppmanar till att inte mata fåglar samt anlagt en brygga på den norra delen av stranden så att man ska kunna bada längre ut från strandkanten där vattenkvaliteten är bättre.

Enas Ghanoum sitter på den nya bryggan och blickar ut över vattnet. Hon brukar ofta gå hit och bada med sina barn på sommaren.

– Vi är säkert här två gånger i veckan, jag har sett att vattnet när dåligt här så de får inte bada här utan vid den andra bryggan där det är bra, säger hon.

Vid Mitt i:s besök promenerar en flock gäss lugnt på stranden och vi ser ingen skylt som avråder från matning av fåglar. Någon direkt effekt av stadens avskjutning av gäss har varken staden eller besökare märkt.

– Det har varit problem här i många år med fåglar. De kommer och går och folk matar dem fortfarande, säger Tomic Trajko.

Både han och Carlos tycker att badets besökare måste bli bättre för att ta ansvar för sina matrester och sitt eget skräp.

– Folk kommer hit och äter och sedan lämnar de bara kvar sitt skräp. Jag sa till några ungdomar häromdagen att plocka upp efter sig med de struntade helt i vad ja sa och sa åt mig att hålla käften. De har ingen uppfostran, säger han.