– Det är många som ringer och vill vaccinera sig, säger Ina El-Sherif verksamhetschef på Skärholmens vårdcentral.

Något exakt datum för när vaccineringen ska starta har de inte fått av Regionen. Men först ut är de som har hemsjukvård, hemtjänst, personlig assistent eller bor i LSS-boende samt de som bor tillsammans med dem.

– Vi kommer att göra hembesök hos dem i full skyddsmundering, säger Ina El-Sherif.

Näst på tur är viss vårdpersonal och sedan 70-plussare.

Rutiner mot smittspridning

För att hindra smittspridning har de särskilda rutiner. Alla vaccinbesök ska bokas i förväg och förläggas kvällstid efter klockan 17 så att de som ska vaccinera sig inte behöver möta andra patienter.

De får komma högst fem minuter innan så att det inte blir trängsel. Och undersköterskor ska dirigera patienter så att högst två personer sitter i samma väntrum. All personal har skyddsutrustning, även de som jobbar administrativt.

– Det är viktigt att många vaccinerar sig så att det får effekt, säger Ina El-Sherif.

Konspirationsteorier i Vårberg

Även vårdcentralerna i Vårberg och Bredäng är förberedda och har noggranna säkerhetsrutiner.

– Vi kommer att boka alla besök och försöka ha dem utanför eller inne när vi inte har andra patienter, säger Ann Carlsvärd, verksamhetschef på Bredängs vårdcentral.

Vårberg står inför särskilda utmaningar.

– Det sprider sig konspirationsteorier i området. Så vi pratar med människor om att de inte behöver vara rädda och ger dem korrekt information. Jag tror att det är 50 procent som kan tänka sig att vaccinera sig, men vi behöver 70 till 80 procent för att skapa immunitet, säger Addnan Jwayed, verksamhetschef på Vårbergs vårdcentral.

För att motverka desinformationen har de nu börjat göra egna inlägg på Facebook och Instagram där de berättar om vaccinet samt förberett material som de delar ut till sina patienter.