Under ytan. Det var 20 av stans sommarjobbare har målade konstverket under ledning av konstnären Raul León Alvarez. Foto: Claudio Britos

Skärholmens sommarjobbare smyckade simhallen

Efter 20 år har konsten i Skärholmens simhall gjort sitt. Nu har 20 sommarjobbare, tillsammans med konstnären Raul León Alvarez, bytt ut den gamla flagnande färgen mot nya fräscha motiv.

  • Publicerad 15:48, 8 aug 2018

Skärholmens simhall har utsmyckats med ett nytt konstverk. Det var 20 av Stockholms stads sommarjobbare som målade konstverket under ledning av konstnären Raul León Alvarez.

– De som anmälde sig till projektet skickade in bilder till mig, så fick jag välja vilka som skulle vara med och måla. Men alla var väldigt duktiga, så jag valde nästan alla som anmälde sig, berättar han.

De 20 ungdomarna delades upp i två grupper om tio personer, där varje grupp fick jobba i tre veckor var.

Enda kravet: Undervattensmotiv

Bortsett från önskemålet att det skulle vara undervattensmotiv hade konstnärerna helt fria händer. Raul León Alvarez berättar att den första gruppen fick planera projektet sin första vecka, sen var det bara att sätta igång.

– Vissa målade själva och andra jobbade i grupp. Alla var jätteduktiga, jag behövde knappt hjälpa till. Bara ibland för att visa tekniker, säger han.

Lena Hiram, simhallens anläggningschef, tog initiativet till projektet.

–  Vi var väldigt missnöjda med det som var innan. Det hade suttit där i 20 år och hade börjat flagna. När vi var på en utställning i Fryshuset sa vi i förbifarten att det hade varit kul att få något lika fint i simhallen. Helt oväntat fick vi ett mejl två veckor senare om att de hade hittat en konstnär som kunde hjälpa oss. Det var bara för mig att svara ja, berättar hon.

Resultatet blev färgglada fiskar, växter och abstrakta mönster som sträcker sig runt hela simhallens barnbassäng - både på glas och väggar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Claudio Britos