– Det är så roligt att komma ut, det har varit ensamt under pandemin, säger Birgitta Berg, 80 år.

Ett 30-tal seniorer har samlats i regnet utanför Skärholmens sim- och idrottshall. Efter en kortare uppvärmning och invigningstal av äldreomsorgschef Andreas Thorstensson går startskottet för årets Veteranlopp. Några springer och drar snabbt ifrån men de allra flesta går, några med hjälp av käppar och rullatorer.

Birgitta Berg har varit med i loppet flera gånger tidigare, men skadade ryggen 2017 och sedan dess har hon haft ett uppehåll. Nu är det första gången hon är med igen, denna gång med sin rullator. Men hon är van att röra på sig.

– Jag och mina vänner brukar ta en promenad varje dag. Ofta går vi samma runda som det här loppet. Sedan så fikar vi, säger hon.

Saknat umgänge

Just gemenskapen är en viktigt del av att komma ut, men också att få röra på sig och hålla igång kroppen.

En som är snabb är 80-åriga Gergana Krawaew.

– Jag har sportat hela livet och går eller springer mycket. Jag brukar gå mellan 7 000 och 19 000 steg om dagen och är jag inne i stan så går jag hem till Vårberg, säger hon.

Men det är första gången som hon är med i Veteranloppet – ett starkt skäl är gemenskapen.

– Det har varit så tråkigt under pandemin så det är jättekul att man får komma ut och träffa folk, säger hon.

Även hennes 90-årige man Todor Krawaew är med i loppet. Men han går i lugnare takt än sin fru.

– Jag brukar gå två till fyra kilometer om dagen. Min fru övertalade mig att gå hit, hon tycker att jag är för passiv och inte träffar så många människor. Jag behöver träffa folk, säger han.

Ett lopp för alla

Veteranloppet är en väl inarbetad tradition i Skärholmen.

– Tanken är att alla som bor här ska kunna vara och med i ett lopp, inte bara de yngre, säger Yordanos Ghirmay, aktivitetssamordnare på Björken aktivitetscenter vid Skärholmens centrum.

Andra viktiga aspekter är just hälsan. Både den fysiska som uppmuntrar äldre att komma ut och röra på sig. Och den psykiska hälsan och välmåendet i att träffa andra och delta i gemensamma aktiviteter.

Yordanos Ghirmay tar en genväg till målet vid Björken aktivitetscenter vid Skärholmens centrum där hon tar emot deltagarna i loppet. Gergana Krawaew har redan hunnit runt och inväntar sin make och klappar händer och hejar på när han och några andra deltagare närmar sig mål.

Inne på Björken väntar varmkorv, fika, lotter och priser.

– Det här är ingen tävling för då blir det inte roligt, utan vi lottar ut priserna, säger Yordanos Ghirmay.

Förstapriset är en timmes medicinskt fotvård men man kan även vinna presentkort till ett kafé, blommor och böcker.

Skärholmens olika aktivitetscenter för äldre har haft stängt under pandemin men nu öppnar de igen. Bland annat med seniorgympa.

– När vi har gjort utvärderingar så är seniorgympan den aktivitet som efterfrågas allra mest. Det är lätt gympa där man även kan sitta, säger Yvonne Esgård, ansvarig för stadsdelens aktivitetscenter.