Musikaliska. Sandra och Raphael från Bredäng ska bland annat ta musiken till vård- och omsorgsboenden. "Jag hoppas att de ska känna att folk tänker på dem" säger Raphael. Foto: Claudio Britos

Skärholmens nya sommarjobb finns i kyrkan

Skapa flashmobs, spela musik vid äldreboenden, driva fik på torget och handla åt riksgrupper. Det står på schemat för ett 60-tal unga i Skärholmen som fått sommarjobb – i kyrkan.

  • Publicerad 16:35, 16 jun 2020

Jag kommer tjäna pengar på det jag tycker är kul.

Det är första dagen på sommarjobbet för 16-åriga Sätrabon Mikaela som sitter och ringer inne i kyrkans lokaler i Skärholmen. I handen har hon en lista med namn och nummer till äldre som är ensamma och vill ha någon att prata med en stund.

I morgon ska hon och hennes kollegor ses i Vårbergs centrum för att handla mat till dem som är i riskgrupp och som behöver hjälp under coronapandemin.

– Det känns bra att veta att vi gör något bra för de som drabbas, att man inte bara sitter och tittar på en sån här situation, säger Mikaela om jobbet.

Hon är en av de 64 unga som arbetar i Skärholmens församling, som i år tar emot långt fler sommarjobbare än man brukar.

På grund av covid-19 har klassiska kommunala jobb, till exempel på förskolor och äldreboenden, försvunnit. I stället har staden försökt få till nya samarbeten, som med kyrkan, för att fixa andra typer av sommarjobb.

Stort musikprojekt

Förutom att hjälpa äldre och riskgrupper ska ungdomarna baka och sälja fika utanför kyrkorna i Skärholmen och i Bredäng. Dessutom har ett stort musikprojekt precis dragit igång. Planen är att det ska spelas vid vård- och omsorgsboenden, men ungdomarna vill också fixa flashmobs och spela in någon typ av musikvideos.

För 18-årige Raphael från Bredäng, som pluggar musik på gymnasiet, är det ett drömjobb.

– Jag kommer tjäna pengar på det jag tycker är kul. Nu väljer vi låtar som vi snart kommer börja repa i grupper. Ett av våra teman kommer vara Black lives matter, säger Raphael.

Ett annat tema för musikerna är gemenskap och omtanke om varandra under pandemin, berättar 17-åriga Sandra från Bredäng som också är med i musikgruppen. Hon är tacksam att staden, trots allt, lyckats få fram sommarjobb och att det finns utrymme för kultur.

– Ofta försvinner kulturjobb när det är sämre tider, så jag är väldigt glad för det här. Jag hoppas vi kommer sprida glädje och vetskap om det som händer i världen, säger Sandra.

Lyssnar. Mikaela och Hermela sitter och ringer till äldre som vill ha någon att prata med. Mycket handlar om att lyssna, säger Mikaela. Foto: Claudio Britos

Nya sommarjobb

I ett nytt projekt tar Skärholmens församling emot 64 sommarjobbare i år.

Församlingen står för handledningen och staden för lönerna.

Runt hälften av ungdomarna jobbar med ett musikprojek.

Andra ska packa matkassar, promenera med äldre och baka bullar till människor i riskgrupp.

Två kaféer drivs av ungdomarna i Bredäng och Skärholmen.

Visa merVisa mindre