Skärholmens hem – med barnens ögon

Skärholmen har fått sitt eget inredningsmagasin, skapat av barn. De vill visa hur människor i Skärholmen bor – och vara ett alternativ till glassiga designtidningar.

  • Publicerad 15:40, 31 jan 2018

Pappret är tjockt och glansigt och fotografierna proffsiga. Inredningsmagasinet Skärholmen Interiör ger definitivt en exklusiv känsla.

Så är det också ett exklusivt material. Aldrig förr har Skärholmsbornas hem lyfts fram på samma sätt som här. Läsarna får till exempel följa med hem till 9-åriga Dalia i Sätra och till drygt 80-årige Bert som bor i ett trygghetsboende med utsikt mot Ikea.

Asli och Fosiya är med på omslaget till Skärholmen Interiör.   Foto: Karin Björqvist

– Vi vill visa hur det ser ut här i Skärholmen och hur bra det kan vara här. Vi vill visa det både för dem som bott här länge och för dem som är nya, berättar Asli, som sitter med i tidningsredaktionen.

Mitt i träffar henne och hennes medredaktörer, alla mellan 9 och 13 år, i den kollektiva designstudion Design Lab S i Skärholmen centrum. Det är här de arbetat med tidningen, under hela hösten. När de inte gett sig ut på uppdrag runt om i stadsdelen, förstås.

– Vi har designat saker, intervjuat folk och gjort besök i både Vårberg, Sätra, Skärholmen och Bredäng. En av dem som är med i tidningen är min mamma, berättar Tamara stolt och bläddrar fram ett uppslag med rubriken ”Hemtjänsten – Experter på stil, kunskap och värme”.

I artikeln berättar Tamaras mamma Zaineb om de ”olika världar och spännande hem” hon kommer hem till varje dag genom sitt arbete i hemtjänsten. En artikel där begreppet design får en helt annan innebörd än i traditionella inredningstidningar.

Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare på Design Lab S.    Foto: Märta Lefvert

Skärholmen Interiör släpps den 6 februari. Det är ingen slump. Det är Designvecka i Stockholm – och Design Lab S passar på att ge en alternativ syn på design.

– Det är alltid en viss estetik som lyfts fram i designmagasin. Det finns så mycket mer! Det vill vi visa genom att lyfta fram olika hem i Skärholmen, säger Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare vid Design Lab S.

Design Lab S öppnade sin designstudio i Skärholmen centrum 2013. De barn (mellan 8 och 15 år) som kommer hit arbetar sida vid sida med professionella designers. Filosofin är att alla barn har rätt att uttrycka sina erfarenheter, upplevelser och tankar, genom skapande.

Genom åren har barnen förstås tagit med sig många föremål hem till sina familjer.

– Vi har ofta funderat på hur de objekt som barnen skapat ser ut hemma hos dem. Så föddes idén att besöka barnen och se föremålen där. Sedan växte projektet till en tidning, berättar Alicia Donat-Magnin.

Barnens tidningsställ, som kommer att flytta runt om i Skärholmen, är snart klart.    Foto: Märta Lefvert

Visst är de anställda vid Design Lab S ansvariga för magasinet – och visst har några av Sveriges främsta fotografer tagit bilderna. Men barnens röst har ändå varit viktigast. Vid redaktionsmötena har de kommit med många idéer.

– En sak som vi hittade på var att tipsa om saker barn behöver i sitt rum, vi gick till en presentaffär och letade, berättar Tamara.

Bland tipsen finns en klassisk nalle, en glad emojikudde, slime och självlysande stjärnor. Kanske inget för de traditionella inredningsmagasinen – men helt rätt när barnen själva fick bestämma.

Fakta

Tidningen ges ut den 6 februari

Skärholmen Interiör har skapat av nio barn i en redaktion, ihop med anställda vid Design Lab S.

Några av Sveriges ledande fotografer har bidragit, till exempel Karin Björqvist, Carl Hjelte, Åke E:son Lindman och Emilia Bergmark-Jiménez.

Tidningen släpps den 6 februari, under Designveckan. Priset är 30 kronor.

Den 6–12 februari har Design Lab S en monter på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Man kan köpa tidningen via sajten designlabskarholmen.se. Den ska också finnas runt om i Skärholmen vid olika tillfällen.

Kulturrådet har bidragit med pengar.

Källa: Design Lab S
Visa merVisa mindre