Som Mitt i Skärholmen tidigare berättat har flera handlare i Skärholmens centrum protesterat mot hyrorna som de menar varit alldeles för höga. När coronapandemin bröt ut blev det för mycket för flera näringsidkare som antingen flyttade från centrum eller bytte lokaler.

Carl Strufve är nordenchef för Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

Hur många är det som har försvunnit?

– Förhållandevis få, vi hade många hyresgäster som redan var under rekonstruktion innan covid-19. Pitchers är väl de stora som har försvunnit. Men handlarna har haft en utmanande tid. Vi gav 50 procent hyresrabatt till alla hyresgäster som var berättigade till det. Om man inte fick rabatt så berodde det på att man inte uppfyllde kraven för att få det statliga stödet, säger han.

Körskola, vård och träning

Men nu ser han en ljusning.

– Nu börjar vi så sakteliga komma tillbaka till en näst intill normal situation och vi ser ett starkt intresse att etablera sig i Skärholmens centrum, säger Carl Strufve.

I september flyttade Aleris vårdcentral och trafikskolan Drive in. Och i november tillkommer även Nordic Wellness. Men några lokaler står fortfarande tomma. Nu planerar Skärholmens centrum en nystart för restaurangstråket mot torget.

– Vi jobbar med att hitta bra grannar till den vietnamesiska restaurangen, säger Carl Strufve.

Visionen är att centrumet ska bli södra Stockholms stadskärna med handel, kultur och upplevelser.