Staden vill att ordningsvakter ska skapa trygghet, men har hittills inte fått tillstånd. Foto: arkivfoto

Skärholmen utan mobila ordningsvakter

Skärholmen har ansökt om att få mobila ordningsvakter, men hittills inte fått tillstånd av Polisen. Bara Norrmalm och Hornsbergs strand har fått ta del av stadens 20-miljonerssatsning.

  • Publicerad 09:31, 27 aug 2018

Efter dödsskjutningar i Järva och oroligheter på flera platser i Stockholm lovade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att ett bilburet team med ordningsvakter skulle patrullera i Stockholm för att öka tryggheten. 20 miljoner kronor har lagts på projektet.

Men hittills har bara Norrmalm och Hornsbergsstrand fått tillstånd att använda ordningsvakterna, medan utsatta områden i förorten står utan, rapporterar SVT.

Skärholmen hör till de stadsdelar som har ansökt, men inte fått klartecken. Andra är Farsta, Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen och Östermalm.

Polisen sa nej

Polisen måste godkänna vilka områden som ordningsvakterna får verka i, men när Stockholms stad ansökt om att utöka har polisen sagt nej.

– Vi gjorde en ansökan för hela staden i mars, men fick nej av polisen. Sedan tog vi fram nytt underlag och gjorde nya ansökningar för stadsdelar i maj och juni, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret till Mitt i.

Ordningsvakterna ska kunna åka ut till exempel efter ett rån och patrullera på gator och torg och samtala med oroliga medborgare. Problemet är att staden och polisen inte kommit överens om exakt vilket uppdrag ordningsvakterna ska ha.

Snåriga lagar

Anledningen är, enligt Jesper Ackinger, att lagarna som ordningsvakterna lyder under, är snåriga och svåra att förstå. Det är till exempel inte självklart vad som räknas som ordningsstörning och när ordningsvakterna kan bistå polisen.

Men enligt polisen beror det på att staden inte lämnat tillräckligt med information.

– Vi måste ha all fakta på bordet innan vi kan godkänna något. Vi kommer troligen att bevilja tillstånd för Liljeholmen snart, men vi måste titta på varje stadsdel för sig, säger Ulrika Lundström som handlägger ärenden på polisens rättsavdelning, till SVT.

Jesper Ackinger menar att staden inte fått svar av polisen på sina frågor om hur ansökan ska utformas för att bli godkänd.

– Vi gissar oss fram.

Ordningsvakter på 30 platser

Sedan tidigare har staden tillstånd för att ha ordningsvakter i omkring 30 områden i Stockholm, bland annat Farsta centrum, Högdalens centrum och Kista galleria, och i sommar har ordningsvakterna kunnat patrullera på badplatser.

– De har gjort stor skillnad. På två veckor räddade de två liv, för att de var först med hjärtstartare. När det var eldningsförbud kunde vi skicka ut ordningsvakter när polisen inte hade resurser att åka på en förmodad brand, säger Jesper Ackinger till Mitt i.

 

Fakta

Stadsdelar som ansökt om att få ha ordningsvakter

Bromma

Enskede-Årsta-Vantör

Farsta

Hägersten-Liljeholmen

Hässelby-Vällingby

Kungsholmen

Norrmalm (godkänt)

Skärholmen

Älvsjö

Östermalm

Visa merVisa mindre