– Vi är övertygade om att många äldre är ofrivilligt ensamma och isolerade, säger Andreas Thorstensson, äldreomsorgschef i Skärholmen.

Fältassistenter arbetar sedan decennier tillbaka runt om i staden med uppsökande arbete mot barn och ungdomar. Nu är det även dags för de äldre.

"Vi är ett ganska ensamt samhälle"

Skärholmens stadsdelsförvaltning anställer nu som första stadsdel i Stockholm en äldrefältare. Det hela kom upp som en idé när de diskuterade vad de kunde göra för stadsdelens äldre ensamma som de inte nådde ut till.

– Vi svenskar har en tendens att aldrig säga att vi är ensamma, många skulle känna det som ett nederlag. Men vi ser ju att människor är ensamma, vi är ett ganska ensamt samhälle, Andreas Thorstensson.

Särskilt tydligt tycker han att det blev under början av pandemin. När det bildades hjälpgrupper för att många inte hade egna vänner eller familj som kunde hjälpa dem med enkla saker som att handla mat eller mediciner.

– För många människor är den enda sociala kontakten de har när de går på gator och torg. Men vad händer när de är hemma, hur många är det som ringer till dem då för att de tycker om dem. Vi kan inte lösa allt det här, men vi kan vara ett stöd, säger han.

Ska söka upp de äldre

Tanken är att äldrefältaren dels ska röra sig på olika platser i Skärholmen, Sätra, Vårberg och Bredäng där de kan möta äldre. Det kan vara torg, mataffärer, parker, bibliotek eller utanför vårdcentraler. Dels att de ska bygga upp ett kontaktnät för att fånga upp ensamma äldre. Därefter kan de hjälpa dem att komma i kontakt med personer eller insatser som de behöver eller fungera som en lots för att få med dem till någon verksamhet för äldre.

– Det finns ju föreningar och vi har öppna mötesplatser för äldre, men det är ganska få av alla äldre i stadsdelen som går dit. Och det kan vara svårt att gå dit ensam om man inte känner någon och alla andra känner varandra. Då kan äldrefältaren följa med dit den första gången, säger Andreas Thorstensson.

Vad hoppas ni att äldrefältaren ska göra för skillnad?

– Att fler av våra äldre medborgare ska känna att de är en del av samhället och inte upplever ensamhet. Vi hoppas också att de äldre kan få en känsla av att de är med och bidrar, att de har kunskaper och erfarenheter som de kan dela med sig av.

Rekryteringen av äldrefältare är i full gång. Tanken är att fältaren ska börja jobba ute i stadsdelsområdet under våren.