Lillholmsskolan hör till de skolor som ska byggas ut. Foto: Märta Lefvert

Skärholmen får tre nya grundskolor

Tre helt nya grundskolor ska byggas i Skärholmens stadsdel. Det framgår av de planer som Stockholms stad nu presenterat. Mängder av nybyggen och utbyggnader ska göras fram till 2040.

  • Publicerad 11:17, 13 jun 2017

Stockholms stad har länge släpat efter i planeringen av nya skolor. Men nu har man gjort en kraftsamling som man hoppas ska kompensera för det. I dag presenteras rapporten ”Samordnad grundskoleplanering i Stockholm”. Där står att Stockholms stad vill skapa 35 000 nya elevplatser i grundskolan fram till 2040.

18 byggprojekt pågår redan, och ytterligare 43 skolor ska byggas ut. Totalt rör det sig om 19 platser i hela staden.

– Det är en kraftig expansion. Vi har gjort en tydlig ambitionshöjning eftersom staden under tidigare år släpat efter när det gäller att planera nya skolor. Räknar vi in förskolan så rör det sig om totalt 55 000 nya elevplatser till 2040, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) i ett pressmeddelande.

Skolor för 900 elever

Skärholmens stadsdel får sin beskärda del av satsningen. Fram till 2023 ska flera av grundskolorna i stadsdelen växa betydligt. Utbyggnaderna av Slättgårdsskolan och Lillholmsskolan ska vara klara 2021, medan utbyggnaden av Söderholmsskolan ska vara färdig 2023.

Dessutom blir det flera helt nya grundskolor med plats för 900 elever, välbehövligt inte minst med tanke på de över 6 000 nya bostäder som ska byggas inom projektet Fokus Skärholmen. 2027 ska en skola stå klar i kvarteret Tankebyggarorden i Sätra. 2030 ska ytterligare en skola vara färdigbyggd, nära Vårbergs IP. 2035 ska skolan Mälarängen stå klar, enligt planerna. Den ska ligga i det planerade bostadsområdet Mälaräng, som ska länka samman Mälarhöjden med Bredäng.

– Nu har vi konkreta planer för att möta det behov som kommer med framtida elevkullar, vilket jag känner mig trygg med. Det är stark konkurrens om marken och skolan måste komma in tidigt i planeringen när vi bygger stad, säger Olle Burell.