En miljon kronor ska användas för att öka tryggheten i Skärholmens stadsdelsområde. Foto: Julian Evans

Skärholmen får miljon för trygghet

Skärholmen får en stor del av kakan när Stockholms stad ger stadsdelarna bidrag för trygghetsskapande platssamverkan. Men var exakt pengarna ska användas är inte ännu klart.

  • Publicerad 12:09, 27 feb 2020

2019 drog Stockholms stad igång ett projekt för att öka platssamverkan inom stadens olika områden. Målet är bland annat att människors upplevda otrygghet ska halveras till 2025.

I januari skrev finansborgarrådet på Dagens nyheter att modellen, som testats i Hässelby, Medborgarplatsen och Sergels torg, redan lett till en minskning av skadegörelse, klotter och brottslighet.

I år skickade man ut 10 miljoner kronor till de olika stadsdelarna, och en hel miljon av dem gick till Skärholmen. Pengar är öronmärkta för att, i samverkan med polis, det lokala näringslivet och stadens övriga förvaltningar, skapa trygghet i Skärholmen.

Centrumfokus

Men ordföranden i Skärholmens stadsdelsnämnd, Johan Kling (C), har inte ännu bestämt sig för var han tycker pengarna ska hamna:

– Vi vill sätta oss ner med förvaltningarna och representanter från det lokala näringslivet och diskutera frågan innan vi springer iväg och lovar bort pengarna i olika projekt.

Enligt verksamhetsberättelsen för 2019 var det bara bara 50% av invånarna i Skärholmens stadsdelsområde som upplevde trygghet i stadsdelen där de bor. Den siffran ska alltså upp till 75% tills 2025, om stadens mål ska nås. Förhoppningen är att den utlovade miljonen ska räcka åtminstone en bit på den vägen.

– Vi måste titta på hur vi ska samordna det bäst, men det kan vara saker som belysning, eller och andra fysiska investeringar. Det viktiga är att det blir snyggt och tryggt i våra centrummiljöer.