”Vi, personalen vid Skärgårdsstadsskolan, är djupt oroade över verksamheten vid vår skola”.

Så börjar brevet som skickats till Österåkers kommunstyrelse. Som avsändare står 27 anställda på skolan – i huvudsak lärare och pedagoger.

Anledningen är att kommunen har höjt skolans hyra med tre miljoner för att bekosta skolans renovering. Renoveringen har i sig kritiserats. Främst för att elever och lärare fick bedriva verksamhet i byggdamm och buller, utan att evakueras till andra lokaler.

Befarar nya besparingar

Nu befarar personalen att hyreshöjningen ska leda till nya besparingar efter de som precis har genomförts.

– Ska verkligen eleverna bekosta en renovering med sin utbildning? frågar sig Anna Palm Cousins, ämneslärare på skolan.

"Jag beklagar om den nya budgeten nu visar ett underskott, men vill vara tydlig med att de effektiviseringar som genomförs i alla våra verksamheter inte får medföra några kvalitetsförsämringar" skriver kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) i ett långt svar.

Hon tillägger att hyreshöjningar kommer att tas med i beräkningen när skolornas lokalersättningspeng beräknas för kommande år, men inget om hur skolan kommer påverkas.

Beskedet lugnar inte skolpersonalen. De tycker att renoveringen handlar om normalt underhåll och att skolan inte borde betala det.

V och S kritiserar hyreshöjningen

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har reagerat på hyreshöjningen och S har begärt mer information om den från kommunens produktionsförvaltning.

”Det är en ohållbar situation ni beskriver och som inte kan accepteras om kommunen ska upprätthålla en skola med god kvalité och likvärdighet, skriver Francisco Contrerasgruppledare för Vänsterpartiet, som har lovat att ta upp frågan i både kommunstyrelsen och förskole- och grundskolenämnden.