Frank Karlsson varnar för trängsel ombord i midsommar och ber folk lämna stora saker hemma Foto: Anna Alexandersson

Skärgårdsbåtar väntas bli knökfulla

Många laddar för att fira romantisk midsommar med nubbe i skärgården. Sjöpolisen är däremot beredd på fylleslag. Och personalen på båtar och bussar väntar sig kaos.

  • Publicerad 13:44, 19 jun 2018

– Torsdag och midsommarafton blir det helt hysteriskt med folk, säger Hugo Duhs, som jobbar på Waxholmsbolagets båt.

Uppmaning: Lämna trädgårdsmöbler hemma

Midsommar i skärgården har ett lite romantiskt skimmer över sig. Verkligheten med kaos, fylla och att sitta packade som sillar på en försenad skärgårdsbåt stämmer inte riktigt in i bilden.

– Det är många som inte förstår att det inte är bra att släpa ut sommarmöbler, stora leksaker och skrinda till midsommar, säger Frank Karlsson, som jobbat länge på Waxholmsbolagets båtar.

”Knökfullt och kaos”

Hugo Duhs, tipsar, samtidigt som han tar emot passagerarna på båten M/S Viberö i Vaxholm, om att åka ut redan på tisdag eller onsdag om du har möjlighet. Han varnar för att det kan vara tålamodsprövande att vara ombord på midsommarafton.

– Det kommer vara proppat med folk. Knökfullt och kaos.

”Alla förbannade om det regnar”

Frank Karlsson instämmer i att det är trångt på båtarna på midsommar, men enligt honom ändå ofta bra stämning.

– Ja, jättebra – om det inte regnar. Då är alla förbannade på att det regnar på midsommar igen.

”Jättemånga fler sjöpoliser”

Sjöpolisen har förstås en plan för att midsommar ska bli lugnare än vanligt, men är beredd på att styra upp fylla och bråk.

– Vi har full styrka som jobbar i skärgården. Det är jättemånga fler sjöpoliser i tjänst och vi skjutsar också ut landpoliser. Ibland följer landpoliser med på sjön hela helgen och ibland skjutsar vi ut dem om det händer något, säger Monica Östgren vid Sjöpolisen.

Fakta

Tips: Så firar du (en bra) midsommar i skärgården

Här kommer några tips till dig som vill fira en bra midsommar i skärgården:

  • Har du möjlighet så ta skärgårdsbåten ut redan på tisdagen eller onsdagen innan midsommarafton för att slippa köer och kaos. Var annars beredd på att ha med mycket tålamod i bagaget. Lämna också trädgårdsmöbler, stora leksaker och cyklar hemma eftersom det brukar vara trångt ombord – särskilt vid regn.
  • Tänk på att nubbe och sjöben i en båt inte hör ihop. Promillegränsen för sjöfylleri är 0,2 promille för båtförare och alla viktiga hjälpredor ombord på fartyg eller lite större fritidsbåt. Och även om du framför en liten jolle vårdslöst kan du stoppas för kontroll och dömas för sjöfylleri.
  • Kanske ska du köpa med dig blommor till midsommarkransen i år. Annars är risken att det bli glest i håret. Mycket har redan blommat över under sköna maj och varma juni.
Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre