Skårbygränd blev Frihetstorget

Frihet är att vara ledig från vardagen Slippa släpa på skolväskan Läxan är lätt Men väskan är tung Så lyder en av de dikter, skrivna av elever vid Rinkebyskolan, som graverats in på statyer uppställda på Rinkebys nyaste torg.

  • Publicerad 01:15, 24 dec 2015

När jag lyssnar på musik känner jag mig fri.

Nya träd, ny belysning och kaninskulpturer med ingraverade dikter som handlar om frihet, så har staden rustat upp Skårbygränd, utanför Folkets Hus i Rinkeby. Men när trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) invigde platsen förra torsdagen, kallade han det för ”Frihetstorget”.

– Platsen har varit eftersatt och upplevts som otrygg av många barn som rör sig i området. Upprustningen har därför inriktats på trygghetsskapande åtgärder för ökad trivsel med fokus på barn och unga, säger Daniel Helldén.

Så kaniner kan bidra till att skapa trygghet?

– Det är en liten sak men kaninerna bidrar till en miljö där man känner att det är sitt eget och det är mycket viktigt för att få en tryggare miljö, att man känner sig hemma, säger Daniel Helldén.

Idén om kaninskulpturer kom från Ulrika Petzelius, landskapsarkitekt på trafikkontoret.

– Kaninerna kom till för att platsen ska vara inbjudande för barn.

Hon berättar att de först hade en idé om att projicera dikterna med hjälp av ljus, men det visade sig finnas ljuskällor runt omkring som störde, då fick kaninerna fick bli budbärare för texterna.

Trafikkontoret har samarbetat med Rinkeby bibliotek och Rinkebyskolan, där man haft ett projekt med författaren Gunilla Lundgren som under ett års tid arbetat med elever som skrivit dikter på temat frihet.

Många är stolta över att se sina dikter ingraverade i guldtext.

– Fast de har stavat mitt namn fel, säger Seher Unver, som har skrivit en dikt tillsammans med sin klass.

En annan som fått sin dikt ingraverad är Nada Matoussi.

”Frihet är som en upplyst himmel

Blå som det vidöppna havet

ljus som stjärnorna på natthimlen

Friheten är musiken som öppnar mitt hjärta”

Så lyder hennes dikt.

Känner du dig fri?

– Ja, som det står i dikten, när jag lyssnar på musik känner jag mig fri och jag lyssnar mycket på musik, säger Nada Matoussi.

Och faktiskt är även kaninerna på ”Frihetstorget” fria, i den mån att de inte sitter fast i marken – men å andra sidan är de mycket mycket tunga, så särskilt långt lär de inte ta sig.