Skaparna av Highway: ”Vi är rörda över engagemanget”

Som 18-åringar utmålades de som vandaler av den lokala polisen. Nu sluter hela Rågsved upp bakom kontsnärscrewet SHOF för att rädda graffitimålningen Highway. – Jag är otroligt rörd, säger André Almqvist, en av skaparna.

  • Publicerad 10:51, 19 aug 2019

Från ligist till hyllad konstnär.

André Almqvist, en av skaparna bakom graffitiverket Highway i Rågsved centrum, är smått chockad över engagemanget för den övermålade muralmålningen.

– Varje gång jag passerar Rågsved blir jag lika glad och förvånad att den är kvar. Även om det var snack om k-märkning har det inte blivit av. Nu har jag förstått att den betyder väldigt mycket för människor i närområdet. Den är ett märke för Rågsved.

Björn Andersson och André Almqvist har knockats av engagemanget för deras 30 år gamla målning. Foto: Pekka Pääkkö.

Han var 17, 18 år när han och vännerna i crewet Still Heavens only Force (SHOF) från Farsta fick uppdraget att måla väggen vid Rågsveds fritidsgård.

Världens äldsta

Projektet var unikt. Något liknande verk fanns i princip inte och konceptet med lagliga graffitiväggar var inte uppfunnet.

Nu är Highway 30 år gammal och ett av världens äldsta bevarade graffitikonstverk.

– Samhällets inställning till graffiti var inte direkt positiv och vi jobbade i ständig motvind. Eftersom vi målade på kvällarna fick vi ganska ofta besök av poliser som försökte ta sprayburkarna ur händerna på oss. Vi fick övertyga dem om att det vi gjorde var lagligt.

”Vi tänkte ses för att ta en gravöl. Nu kanske det blir något helt annat”, säger André Almqvist.

Med hjälp av en lokal söderortspolis blev de lämnade ifred.

– Det var kriminalkommissarie Almkrants från Farstapolisen som såg till att vi fick fortsätta. Till slut hade vi till och med väktare där som hjälpte oss. Det var den bästa sommaren i mitt liv.

Målades över av misstag

Färgen betalades av fastighetsägaren Familjebostäder och vännerna i SHOF fick fria händer i skapandet. Men någon lön blev det inte.

– Vi hade sommarjobb på dagarna och sågs där på kvällarna. Våra föräldrar undrade vad vi höll på med hela nätterna. Vi varken drack eller tog droger, vi bara målade, säger André Almqvist.

Jag får samma känsla som när jag tänker på almarna i Kungsträdgården.

André Almqvist

I tisdags fick historien om målningen en drastisk vändning. En nyanställd på fastighetsbolaget Rågsveds Fastighets AB fick i uppdrag att sanera klotter men målade istället över stora delar av världsunika Highway av misstag.

”Blir som ärrvävnader”

När André får höra om människor som kastat sig ut på gatan för att stoppa övermålningen blir han känslosam.

– Jag är jätterörd, folk har i princip slitit rollern ur handen på den här killen. Jag får samma känsla som när jag tänker på almarna i Kungsträdgården, att människor tar egna beslut och inte håller sig till vad ägare eller staden säger.

André Almqvist och Björn Andersson möter Pierre Tsappos, en av många som samlats i Rågsveds centrum för att rädda verket. Foto: Pekka Pääkkö.

När Mitt i träffar honom vid väggen har han med sig Björn Andersson, en av de andra skaparna till Highway. Samtidigt som de båda sörjer övermålningen har de fått nytt hopp om graffitins roll i kulturen.

– När vi hörde nyheten bestämde vi att vi skulle ses på en gravöl och tända ljus vid väggen. Nu kanske det blir något helt annat, säger André Almqvist.

Hoppet om målningen lever. Ideella krafter har lyckats restaurera delar av verket med hjälp av vatten och potatismjöl. Foto: Pekka Pääkkö.

Vad skulle ni säga om ni blev tillfrågade att återskapa verket?

– Vi skulle behöva fundera lite. Ingen av oss har hållit i en sprayburk på länge. Samtidigt finns det en charm med att låta den vara, varför ska man försöka ändra på historien? Den blå färgen blir som ärrvävnader i målningen.