Nu är det klart vilka som ska bygga klart bland annat gårdshuset på kvarterets innergård. Foto: Simon Rehnström

Skanska tar över bygget i kvarteret Plankan

Sedan Serneke drog sig ur kvarteret Plankan i slutet av förra året har bygget mer eller mindre stått still. Nu står det klart att det blir Skanska som ska färdigställa projektet.

  • Publicerad 10:48, 16 jun 2022

I nästan ett halvår har byggprojektet i kvarteret Plankan på Södermalm stått utan entreprenör. Nu står det dock klart att Svenska bostäder ingått ett samarbete med Skanska för att ta fram ett beslutsunderlag och färdigställa bygget.

– Vi har haft goda samarbeten med Svenska bostäder tidigare och rent byggtekniskt är det ett spännande projekt som leder till fler bostäder i en attraktiv del av staden. Vi ser fram emot att utföra uppdraget, säger Olof Rundgren, pressansvarig vid Skanska AB.

Det som sker nu är att Skanska går i en första fas med planering och projektering av bygget.

– Det innebär att vi förbereder oss och tar fram alla nödvändiga handlingar, för att senare fullfölja det arbete som påbörjats av Svenska bostäder med en annan entreprenör.

Sernekes krav: 200 miljoner efter hävt avtal

Oklart när arbete drar igång

Fas två består av två delar – att färdigställa gårdshuset med 92 lägenheter, varav 50 är studentbostäder och en påbyggnad med 45 lägenheter på befintliga fastigheter.

När själva byggarbetet kan starta kan Olof Rundgren inte svara på.

Projektet varit starkt kritiserat och kantats av förseningar och fördyrningar. Hur ser ni på det?

– Vi har haft diskussioner med Svenska bostäder och jag kan bara konstatera att projektet är genomförbart och att vi är intresserade att ta oss an det.

Nya prislappen på Plankan – över 1 miljard

Omtvistat bygge

Kvarteret Plankan ligger mellan Lundagatan och Hornsgatan.

Projektet omfattar totalt 162 lägenheter – 92 i ett nytt gårdshus och 70 på befintlig bebyggelse. Några av lägenheterna i påbygganderna är redan färdigställda.

2016 skulle bygget kosta 520 miljoner, några år senare 692 miljoner.

År 2020 var budet 916 miljoner och i mars 2022 höjdes det till 1 097 miljoner.

Källa: Svenska bostäder

Visa merVisa mindre