BJÖRNDÖD. Skansen har tvingats avliva sin björnhona Lill-Babs. För åtta år sedan togs beslut om att avliva hennes två ungar. Foto: Jonathan R Lundkvist / Skansen

Skansens björnhona har avlivats – precis som hennes ungar

Björnhonan Lill-Babs har funnits på Skansen i över tio år. Men inte längre. Nu har hon avlivats och därmed gått samma öde till mötes som några av hennes ungar.

  • Publicerad 12:51, 10 jun 2021

Anledningen till att Skansens egna björnhona Lill-Babs har avlivats är att hon var aggressiv mot en av sina fem björnungar, som skadades flera gånger.

– Situationen var inte så allvarlig i början, men det blev värre. Till slut fattades beslut om att björnhonan skulle avlivas, säger Yvonne Nordlind, Skansens kommunikationschef.

Fem björnungar har fötts på Skansen

Lill-Babs har funnits på Skansen sedan 2008. Den 28 maj 2021 fattades beslutet om att avliva henne.

– Det är inte särskilt vanligt att vi avlivar större däggdjur, säger Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen.

Flera björnungar också avlivade

Senast Skansen tvingades fatta beslut om avlivning var 2013 – och då var det Lill Babs tre första ungar som inte fick leva längre.

– Vi hittade ingen placering till dem så de tvingades avlivas när de uppnått vuxen ålder, säger Linda Törngren.

Påskpresenten: Då öppnar Skansen för säsongen

FAKTA: Totalt 12 barn

Lill-Babs fick under sin tid på Skansen tre olika barnkullar.

✔  Den senaste kullen 2020 bestod av fem björnungar som är kvar på Skansen i dag.

✔  2016 födde hon fyra ungar som senare flyttades till en annan djurpark.

✔ I hennes första kull fick hon tre ungar, som det alltså gick sämre för. 2013 tvingades de avlivas på grund av platsbrist.