Skansen och Grönan gör allt för att finnas kvar efter krisen

Coronakrisen fick både Gröna Lund och Skansen att kippa efter andan. Men Stockholms två landmärken ser ut att klara sig genom krisen. – Det är svårt att se ett Sverige utan Skansen, säger Yvonne Nordlind.

  • Publicerad 04:55, 13 sep 2020

Skansen storsatsade inför sommaren med bokningar som The National, Petter och The Beach Boys på Sollidenscenen. Gröna Lund såg fram emot ännu en rekordsäsong.

Men så kom corona och allt ställdes in. 

Gröna Lund fick aldrig öppna och ser ut att tvingas hålla stängt året ut. Skansen fick öppna i mindre skala men besökarna lyste med sin frånvaro.

– I juni och augusti kom omkring 80 procent färre besökare än förra året. I juli kom hälften så många som förra året, vilket ändå var fler än vad förväntat oss, säger Skansens marknadschef Yvonne Nordlind.

Yvonne Nordlind, avdelningschef på Skansens marknads- och kommunikationsavdelningen. Foto: Pressbild.

Många har fått gå

Det svåra ekonomiska läget som kom av coronapandemin tvingade Skansen till varsel. Nu är man mitt uppe i fackförhandlingar och 30 fasta tjänster av de omkring totalt 200 ser ut att försvinna.

Gröna Lund tvingades till samma sak. Men där har redan 40 procent av den fasta personalen fått gå. I nuläget jobbar cirka 90 personer på nöjesparken till skillnad från innan krisen då drygt 150 personer hade en fast tjänst.

– Ett jobb på Gröna Lund är ingenting man pluggar till. Här jobbar man sig upp i organisationen av intresse. Det gör att mycket erfarenhet och kunskap nu försvunnit när vi tvingats säga upp så många anställda. Det kommer att ta ett tag innan vi är på samma nivå igen, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Magnus Widell, vd på Gröna Lund. Foto: Adrian Pehrson.

Klarar sig genom krisen

Så länge restriktionerna om inte samlas mer än 50 personer samtidigt finns kvar kommer Gröna Lund inte att få öppna. Hur restriktionerna kommer att se ut under nästa år kan ingen svara på. Gröna Lund är dock revanschsugna och har redan börjat planera för säsongen 2021.

– Vi förväntar oss någon form av kompensation från regeringen eftersom att vi i princip haft näringsförbud. Ekonomiskt kommer vi att klara av att öppna nästa säsong. Men om vi skulle tvingas hålla stängt även nästa år är jag inte så säker på att vi kommer att klara oss, säger Magnus Widell.

Gröna Lund har stått öde och tomt hela säsongen. Även under halloween kommer parken att vara stängd. Foto: Christian Lärk.

Svårt att se ett Sverige utan Skansen

Yvonne Nordlind, marknadschef

Trots att Skansen ser ut att bli utan både höstmarknad och julmarknad i år och troligtvis kommer att besökas av färre turister än vanligt även nästa år tror Yvonne Nordlind att Skansen kommer att finnas kvar.

– Det är svårt att se ett Sverige utan Skansen, säger hon.

Yvonne Nordlind är glad över att allsången på Sollidenscenen blev av även om den bara kunde ses på tv. Foto: Most Photos.

”Ingen kommersiell jippoplats”

På Skansen jobbar man nu för att komma på nya sätt att locka besökare på ett säkert sätt. Exakt hur har Yvonne Nordlind svårt att säga men fokus ligger på att fler svenska besökare.

– Vi vill inte bli en kommersiell jippoplats, men det är en svår balansgång. Målet är att hitta en nivå där vi klarar oss utan några statliga stöd, säger marknadschefen.