Skänken från ovan – kyrkan delade ut halsdukar i kylan

Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Det är budskapet på de nära 30 handgjorda halsdukar som har legat ute på olika platser i västerort sedan morgonen. Bakom initiativet ligger Svenska kyrkans handarbetskafé och frivilliga.

  • Publicerad 14:32, 14 jan 2020

På bänken inne i busskuren vid Brommaplan ligger en lila och grön halsduk. Ovanpå sitter en lapp fastnålad. På den står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad.”

–  Halsdukarna är stickade av församlingsbor i Bromma som har arbetat entusiastiskt för att kunna dela med sig av medmänsklighet och värme, skriver Mathilda Bäcklin, kommunikatör på Svenska kyrkan i ett mail till Lokaltidningen Mitt i. 

30 församlingar har samarbetat

I Blackeberg låg den här halsduken. Foto: Svenska kyrkan.

Idén kommer ursprungligen från Nederluleå församling och nu har flera lokala syföreningar inom Svenska kyrkan anammat den.I Stockholm har 30 församlingar samordnat sig, där Bromma, Spångas och västerorts församlingar är några.

– Det har gett skaparlust, glädje och känsla av delaktighet för den som har varit med och stickat i våra olika öppna verksamheter, säger Monne Larsson, diakon i Västerleds församling, som lade ut 12 halsdukar under morgonen.