Skånegatan – inte mycket till gågata. Foto: Olle Anrell

Skånegatan är inte mycket till gågata alls

På sommargågatorna är det gångfart som gäller, men hur många håller sig till reglerna? Mitt i undersökte saken – och kunde räkna till 86 motorfordon på bara en timme.

  • Publicerad 09:06, 15 jun 2018

Sommargågatorna ska vara fridfulla oaser i hetsiga innerstan. Men hur stillsamt är det – egentligen?

Mitt i tog sig till Skånegatan – mellan Renstiernas gata och Östgötagatan – för att undersöka saken. Och gågatan visade sig vara rejält trafikerad.

Mellan 16.00 och 17.00 i onsdags körde 49 personbilar, 17 taxibilar och 16 lastbilar/skåpbilar, samt fyra moppar/motorcyklar in på gatan. En stor del av dessa fordon körde dessutom bara rakt genom gatan – tillsynes utan ärenden på Skånegatan.

Borgarrådet medvetet om problemen

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) känner till problemen på Södermalm.

– Jag har hört att det främst varit problem på Skånegatan och det är klart att det är en stor omreglering där. Folk har kört på samma sätt i området i över ett decennium och nu ändrar vi förutsättningarna, säger han och fortsätter.

– Dessutom visar GPS:er fel när du kör i området. Bilägare är vanemänniskor och det tar tid innan de förstår vad detta innebär.

Kan ge böter

Att köra bil på sommargågatorna är dock tillåtet – men bara om man bor på gatan eller ska leverera ett bud. Däremot är det inte tillåtet att använda gatorna som genomfartsväg – och hastigheten får inte vara högre än gångfart.

Även cyklisterna måste alltså hålla sig till gångfart.

Att bryta mot reglerna kan bli dyrt.

– Man måste titta på vilka regler som gäller för hastigheten, men också att man inte utsätter andra för fara. Bryter man mot reglerna kan det bli böter, säger Peter Enell, kommunpolis.

Olyckligt med snabba cyklister

På Skånegatan kunde vi dessutom räkna till 93 cyklister som körde fortare än gångfart.

– Det är olyckligt. Vi uppmanar alla som kan att kliva av cykeln istället för att susa fram, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Tar tid att vänja sig

Enligt Erik Söderberg på trafikkontoret brukar det ta några veckor innan stockholmarna vänjer sig vid reglerna.

– I början av sommaren brukar vi alltid ha mer problem med obehörig trafik på sommargågatorna. Det tar en stund innan folk lägger an med nya vanor. Vi har gjort en del korrigeringar, bland annat på Hornsbergs strand för att begränsa trafiken.

Gågatan tydligt från Östgötagatan. Foto: Olle Anrell