Fulankring. Jätteskeppet som kastat ankar vid Årstaviken har en minst sagt brokig historia. Foto: Sophie Stigfur

Skandalomsusat knarkskepp tillbaka

Ägaren till det 37 meter långa skepp som tidigare gäckat polis och grannskap i Marievik, har nu spelat staden ett sista spratt. Här är det senaste tillskottet i Årstavikens ökända pirathamn.

  • Publicerad 18:00, 16 jan 2018

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat har staden under många år haft problem med båtar som tjuvankrat vid den gamla oljepiren, även kallad pirathamnen, vid Årstaviken. Sedan nästan två veckor tillbaka har förbipasserande hundrastare och joggare mötts av synen av ännu ett fartyg som kastat ankar på platsen, denna gång en riktig bjässe – 37 meter lång med två våningar.

Och det är inte vilken skuta som helst. Pråmen har tidigare legat olovligt förtöjd vid Marievik, där den under 1,5 års tid gäckat boende såväl som polis.

– Vi har gjort ett flertal tillslag mot båten där vi påträffat narkotika, den har också fungerat som olovligt boende och tillhåll för flera personer som kan beskrivas som livsstilskriminella, berättar polis Susanna Friberg, operativ koordinator.

LÄS ÄVEN Övergivna sjövrak kostar staden miljoner

Vid ett tillfälle genomförde Kronofogden en avhysning, då flera personer som bodde på båten upptäcktes. Men eftersom båten inte fördes bort, flyttade personerna tillbaka igen efter en tid.

"Försöker på alla sätt"

I september omhändertogs dock båten igen och fördes denna gång bort. Men den dåvarande ägaren löste ut båten igen, fick den fraktad till Årstaviken – och sålde den vidare. Fabian Kjessler, enhetschef på exploateringskontoret, berättar att staden nu febrilt försöker få tag i de nya ägarna.

– Den forna ägaren har uppgett att hon har tillstånd att ha båten här, men det har hon inte. Nu har den legat här sedan 3 januari olovligt. Vi försöker på alla sätt få tag i nya ägaren så att båten flyttas, säger han.

LÄS ÄVEN Tjuvankrande Lasse välkomnar alla på Södermalm

Lösning kan vara nära

Staden har nu skickat brev till de nya ägarna där man kräver att båten flyttas senast 19 januari – annars anmäls skutan till Kronofogden. Hur lång tid en sådan process tar är oklart, och under tiden ligger båten kvar – som en nagel i ögat på såväl grannar som de kringliggande båtklubbar som sköter sig enligt konstens regler.

Staden har nämligen sedan tidigare fått kritik för att man inte forslat bort de båtar vid oljepiren som saknar tillstånd, eftersom man haft svårt att reda ut ägarförhållanden till såväl båtar som själva piren.

Men Fabian Kjessler är trots allt hoppfull.

– När det gäller oljepiren generellt gör vi framsteg, det pågår diskussioner där de flesta inblandade vill ha en lösning. Jag hoppas och tror att vi är på rätt väg.

Detta har pågått väldigt länge, staden framstår något spak?

– Vi har tyvärr inte kunnat agera då det är flera parter inblandade och ägarförhållandena är oklara. Men jag hoppas som sagt att det löser sig snart.

LÄS ÄVEN Här sjunker båtvraket på Södermalm