Paolo Macchiarini åtalas nu vid Solna tingsrätt. Det är ännu oklart när rättegången kommer att hållas. Foto: Stefan Källstigen

Skandalkirurgen Macchiarini åtalas för grov misshandel

Utredningen kring KI-kirurgen Paolo Macchiarini lades först ner. Sedan återupptogs den igen och misstankar om ytterligare brott tillkom. Nu har Macchiarini åtalats.

  • Publicerad 10:16, 29 sep 2020

I december 2018 beslutade överåklagare Mikael Björk att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini gällande två fall av vållande till kroppsskada, grova brott.

I båda fallen handlade det om personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade vid Karolinska universitetssjukhuset. Under den fortsatta utredningen har ytterligare ett fall dykt upp. Det rör sig om en tredje person som har fått en syntetisk luftstrupe inopererad.

Mikael Björk väckte på tisdagen åtal för grov misshandel i samtliga tre fall.

Macchiarini JO-anmäler Karolinska Institutet – vill ha offentlig ursäkt

Har orsakat lidande

Enligt åklagaren har ingreppen gjorts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, och därför inte varit del i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskning.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd. Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppsskada, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset som ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret, säger Mikael Björk i ett pressmeddelande.

Bra bevisläge

Mikael Björk bedömer att det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal, men vill i nuläget inte att närmare gå in på varför han anser att ingreppen har skett helt utan lagstöd och därför är att bedöma som tre fall av grov misshandel. Det kommer att ske först under rättegången, meddelar han i pressmeddelandet.

Paolo Macchiarini själv nekar helt till anklagelserna.