Visselblåsare avslöjade fusket på vårdföretaget. Foto: Åsa Sommarström

Skandalen i hemtjänsten – så lurade vårdbolaget tre kommuner

Fejkade personallistor, bortkastade mediciner och anställda som var inloggade på två olika platser samtidigt. Så grundlurade ett hemtjänstföretag kommunerna Sollentuna, Nacka och Upplands Väsby på miljonbelopp.

  • Publicerad 09:43, 14 feb 2020

Ideal vård och service är företaget som systematiskt misskött sina omsorgsuppdrag – avtal inom hemtjänsten värda miljontals kronor.

Lokaltidningen Mitt i har kunnat avslöja omfattningen av företagets misskötsel i flera kommuner i Stockholmsregionen.

Nu är företaget polisanmält av Sollentuna kommun.

Allt började med nya ägare

2018 byter företaget Ideal vård och service ägare. Hemtjänstföretaget är främst verksamt i Upplands Väsby, Sollentuna och Nacka.

Under 2019 börjar Sonia Davila som verksamhetschef på företaget och anar snart oråd. Mycket på företaget är rörigt och hon börjar jämföra personallistor med arbetsscheman.

Ju mer man petade, desto mer hittade man

Sonia Davila

Hon upptäcker att personer som var inloggade hos brukare inte längre jobbade kvar inom företaget eller att de i själva verket satt på kontoret.

Vissa var dessutom skrivna som heltidsanställda i flera kommuner.

– Ju mer man petade, desto mer hittade man, säger Sonia Dávila.

Slår larm till kommunerna

Sonia Davila slår larm till kommunerna trots att kollegor blir arga på henne.

– Chefer lämnar oftast bara företagen utan att säga något, för att det är lättast. Men det är viktigt att man står på sig, säger Sonia Davila.

I december 2019 inleder Upplands Väsby en granskning och i januari 2020 säger de upp avtalet med Ideal vård och service med omedelbar verkan.

Även Sollentuna kommun häver avtalet, men företaget får tre månader på sig att avveckla.

Privat hemtjänst fuskade med besöken – nu sägs avtalet upp

Omfattningen blir känd

Samtidigt som Sonia Davila larmar kommunerna börjar Lokaltidningen Mitt i granska Ideal vård och service och prata med anställda.

Så här har fusket gått till:

  • Falska personallistor: Personalen uppgavs vara fastanställd och kompetent, både vad gäller språk och utbildning. Men på företagets egna personallistor listades helt andra namn, nästan alla med timanställningar. Dessutom ska andra personer än de som sagts vara anställda ha åkt hem till brukarna.
  • Inloggad i flera olika kommuner samtidigt: En person som jobbade i Nacka kunde logga in i Väsby en minut senare.
  • Kastade bort medicin: Personal uppmanades att slänga mediciner så att det inte märktes att man glömt ge brukarna sina piller. 

Lokaltidningen Mitt i har publicerat flera artiklar och påvisat omfattningen av fusket som drabbat minst tre kommuner. Även Nacka kommun var på gång att säga upp avtalet men då valde Ideal vård och service att själva avsluta avtalet.

Sollentuna ska polisanmäla företaget.

– Vi kommer att göra en polisanmälan. Vi har nolltolerans mot bedrägerier, svarta löner, skattefusk, ohederliga konkurrensmetoder och penningtvätt, säger Benitha Pettersson, avdelningschef avtal och uppföljning på Sollentuna kommun.

Har sökt företaget

Lokaltidningen Mitt i har vid upprepade tillfällen under flera veckors tid sökt vd och andra representanter på företaget utan att någon velat kommentera.

I konversationer mellan Nacka kommun och Ideal vård och service, som Mitt i tagit del av, skyller representanter för företaget på enskilda medarbetare och hävdar sin egen oskuld.