"Vi vill be om ursäkt för att vi inte hanterade situationen på ett bättre sätt.", skriver bland annat Kungsholmens gymnasiums idrottsförening i ett uttalande. Foto: Skärmdump / Mostphotos

Skandal i Eriksdalshallen – elever målade black face

Den årliga amerikansk fotbollsfesten i Eriksdalshallen fick en trist eftersmak när elever uppträdde rasistiskt och homofobiskt.

  • Publicerad 17:13, 9 jan 2018

Den årliga matchen mellan Kungsholmens gymnasium och Hersby gymnasium på Lidingö drar tusentals elever till Eriksdalshallen. När 2017 års match gick av stapeln i december så var det inget undantag. Men matchen, som kallas Sthlm Bowl, kantades av annat än bara amerikansk fotboll. Detta enligt ett öppet brev på sociala medier som skolornas respektive idrottsklubb samt Kungsholmens gymnasiums elevkår undertecknat.

Skolan där udda sporten blivit nummer ett

"Vi har valt att göra ett gemensamt uttalande angående årets match. STHLM BOWL är ett idrottsevenemang som tar avstånd från sexism, rasism, transfobi, homofobi, all form av diskriminering och våld. Detta till trots inträffade incidenter under matchen som fått många att känna sig otrygga och personligt attackerade", skriver man i uttalandet.

Det som ska ha skett är bland annat att flera personer i publiken ska ha burit heltäckande svart ansiktsmålning, så kallad "black face".

"Vi vill också be om ursäkt för att vi inte hanterade situationen på ett bättre sätt. Individerna som svartmålat sig blev under veckan efter evenemanget kontaktade av sin skolledning för enskilda möten. De inser allvaret i situationen och är djupt ångerfulla över sina handlingar", skriver man i uttalandet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vidare ska andra kränkande incidenter förekommit i form av personliga påhopp mot individer från läktaren gällande deras etnicitet samt ramsor med sexistiskt och transfobiskt innehåll.

Styrelserna för respektive förening och elevkåren kommer att avgå vid kommande årsmöten, och kan därför inte beslut om matchen kommer att spelas som vanligt 2018. Däremot kommer de "avråda nästkommande styrelser från att arrangera eventet tills dess att de kan garantera allas trygghet."