Så här såg taket ut när Skälbybon kom hem efter helgen. Foto: Privat

Skälbybon: "Kringresande hantverkare förstörde mitt tak"

När mannen kom hem efter helgen upptäckte han att ett antal takplattor rivits ner på huset och delar av panelen förstörts. Nu vill han varna andra husägare i Järfälla för att anlita kringresande hantverkare.

  • Publicerad 17:09, 12 maj 2016

Mannen, som är bosatt i Skälby, reste bort förra helgen. När han kom hem på måndagen hade han haft oinbjudet besök på sin tomt.

När han kom närmare såg han att någon hade rivit ner takpannor och en del av panelen vid garagedörren.

– Flera takpannor var flyttade på. De är tunga, de väger ju flera kilo styck de där.

Enligt mannen hade han inte varit i kontakt med någon eller tackat ja till något erbjudande. Han tror nu att det rör sig om kringresande hantverkare, som rört sig i området den senaste tiden.

– Det var en kille här och knackade på fönstren runt kåken igår, för att fixa min garageport. Jag fick höra från grannen att det var någon här i fredags eftermiddag och frågade om jag var hemma, säger han.

"Var försiktig"

Efter händelsen har han gjort en polisanmälan, i fall något mer skulle ske.

– Hade det blivit större skador hade det ju handlat om en helt annan polisanmälan. Sedan blir man ju mest förbannad, säger han.

Mannen kunde som tur var själv lösa skadorna på huset. Nu vill han varna andra villaägare i Järfälla.

– Var försiktig. Anlita inte någon som kommer och knackar på. Det är det viktigaste. Och om man ändå gör det, så se till att få det skriftligt.

"Oftast blir man lurad"

Där får mannen medhåll av lokalpolisen i Järfälla och Upplands-Bro. Trots åratal av varningar får de varje år indikationer på att det sker i villaområden i Skälby, Barkarby, Viksjö, Jakobsberg och Kallhäll.

– Man ska aldrig anlita någon som inte har F-skattsedel och bara mobiltelefonnummer som kontaktuppgifter. Det kanske är lockande priser men oftast blir man lurad. Om inte på jobbet så på materialet, säger Björn Svensson på lokalpolisen.

Vad kan polisen göra i det här?

– Markägare får agera om det är oönskade gäster, skriva en anmälan och gå till kronofogden och begära avhysning. Sedan kan det röra sig om andra brott, som miljöbrott. Vi försöker att ha dem under lupp och besöka platserna.

Svårt att lagföra

Men för polisen är det svårt att lagföra personerna.

– Ofta är mobilnumren kopplat till kontantkort vilket är svårt att spåra. Vid en reklamation har de ofta försvunnit och är borta sedan en lång tid tillbaka. Vi har lagfört några som varit inne på andras tomter olovligen och haft sönder saker, säger Björn Svensson.

Vad händer med materialet som dumpas?

– Många gånger tippas det bara på stora parkeringsplatser vid badplatser, som vid Görväln. Det blir stora högar av grus och asfalt och miljöfarliga ämnen som inte tas om hand om enligt regelverket.

Kommunen: "Stora merkostnader"

Leif Blomqvist är säkerhetschef på Järfälla kommun, och den som har det övergripande ansvaret för arbetet. För kommunens del handlar det enbart om att anmäla till Kronofogden och polis om hantverkarna slagit upp en bosättning på kommunalmark.

– Vi har inte mer befogenhet än en vanlig Järfällabo, annat än att tipsa polisen, säger han.

Det senaste har en bosättning på Barkarby flygfält tömts fyra gånger om, senast förra helgen.

– Men risken är påtaglig att de flyttat sig till en ny plats inom en vecka och så börjar karusellen igen. Som man kan förstå så blir det stora nedskräpningar och merkostnader när vi ska städa upp, säger Leif Blomqvist.