Fullt ös. "När det kickar till hos mig drar det åt barnbokshållet", säger Vivian Cardinal som bland annat skrivit tre böcker om Anna-Bella. Foto: Alexander Kuronen

Skådisen Vivian öser ur sig barnböcker

Den tecknade världen är inte främmande för artisten och skådespelaren Vivian Cardinal. Nu har hon hittat ännu en fantasifull syssla – som barnboksförfattare.

  • Publicerad 16:46, 5 okt 2021

På Vivian Cardinals cv finns dubbningsinsatser i verk som Herkules, Nicke Nyfiken samt Fifi och blomsterfröna. Men det var de egna döttrarna som på allvar väckte hennes skrivlust.

– När de var små brukade jag alltid låna böcker och läsa för dem. Vid något tillfälle hade vi missat att låna. Då började jag hitta på lite fritt i stället och berätta om Anna-Bella, hennes familj och gården hon bor på.

Förskola i Ängby är bäst i Norden – på pallkrage

Sedan dess har det blivit tre böcker om Anna-Bella. Inspirationen har Vivian hämtat från sin egen och döttrarnas uppväxt. En av historierna handlar om något så glamouröst som att göra pannkakor.

– Det är vardagsdramatiken, det faktum att det inte behöver vara så upphöjt.

Boken, Anna-Bella och pannkakssmeten, släpptes häromåret i en "lek och lär"-app. I december ges den ut på nytt, i fysisk form och med nya illustrationer.

– Den första illustratören var av personliga skäl tvungen att avsluta samarbetet. Det blev en tvärnit för mig och jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

En bisyssla

Lyckligtvis finns sociala medier. Där kom Vivian i kontakt med Daniel Jacobsson som specialiserar sig på att teckna av kändisar.

– Det kändes "meant to be", säger hon.

Som om inte det var nog med flyt, har Daniel och hans svägerska Petra Jacobsson ett bokförlag ihop. Vivian fick ytterligare inspiration och sände ett nytt utkast till Petra.

– Plötsligt plingade det till en dag och hon hade fyllt på med ett helt A4. Jag började nästan grina, säger Vivian.

Eriks dragspelsverkstad lockar musiker från utlandet

Samarbetet ledde fram till ännu en bok: Ivan och paddan, som släpps i början av november. Men för Vivian är författandet än så länge bara en bisyssla och bland övriga projekt hägrar en turné med Riksteatern till våren.

Vivian har längtat efter att återse publiken, samtidigt som hon menar att hon är en av de lyckligt lottade i pandemin.

– Till exempel har jag haft en sådan himla tur som fick börja läsa in ljudböcker. Det har hållit min näsa ovanför vattenlinjen och har varit fantastiskt. Men nu märker man faktiskt att det händer grejer!

Skriver för unga. Vivian Cardinal är aktuell med flera nya barnböcker. Foto: Alexander Kuronen

Fakta: Det här är Vivian Cardinal

Ålder: 53.

Gör: Jobbar som skådespelare, artist och barnboksförfattare.

Bor: I Smedslätten.

Aktuell: Med barnböckerna Ivan och paddan (skriven tillsammans med Petra Jacobsson) samt Anna-Bella och pannkakssmeten. Böckerna är illustrerade av Daniel Jacobsson och ges ut av Ditt bokförlag.

Inspireras av: "Mina barn och egenupplevda händelser i livet."

Om illustrationerna: "Det var viktigt för mig att bilderna visar på en mångfald, så att alla barn som går i bokhandeln eller på biblioteket också kan se sig själva på ett bokomslag."

Visa merVisa mindre