Mattias Svensson, med Dosa, 3 år, och Fredrik Sundberg öppnar Sandhäxan tillsammans med skådespelaren Erik "Jerka" Johansson. Foto: Mimmi Epstein

Skådis öppnar smörgåshak i Vasastan

Ett opretentiöst ställe med välfyllda mackor på menyn. Snart öppnar Bonusfamiljen-skådisen Erik "Jerka" Johansson och hans två vänner Sandhäxan på Gästrikegatan.

  • Publicerad 11:16, 3 maj 2019

Vännerna Fredrik Sundberg, Mattias Svensson och skådespelaren Erik "Jerka" Johansson känner varandra genom sina barn och har matintresset gemensamt.

– Vi delar passionen för mat och hamnar ofta i köket när vi umgås. Vi har snackat om att starta en restaurang ihop och det visade sig att vi hade samma vision. Ett opretentiöst ställe som inte sätter maten på piedestal. Vi vill servera enkel men god mat och landade i mackgrejen. Det är ändå den godaste och mest anspråkslösa maten, säger Mattias Svensson och fortsätter:

– Samtidigt är det en stor frihet i vad man kan ha mellan två brödskivor.

– Jag älskar mackor. Mackor är trygghet. Barndom. Man kan vända sig till mackan när man mår kanon och man kan vända sig till mackan när man mår piss, säger Erik "Jerka" Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En av mackorna som kommer att finnas på menyn är muffuletta, en siciliansk arbetarmacka.

– Den görs med ett focaccialiknande bröd med sesamfrön på. I den är det lager av chark, ost, mortadella och en olivsallad med picklade grönsaker. En typisk kall delimacka. Perfekt att ha med på picknick i Vasaparken, säger Fredrik Sundberg.

De siktar på att öppna den 17 maj på Gästrikegatan 13. På sitt instagramkonto @sandhaxan håller de sina följare uppdaterade.

Erik Johansson kommer att fortsätta med skådespelandet och vara på plats mellan sina uppdrag, Fredrik Sundberg jobbar deltid med ljud och musik och Mattias Svensson har lagt av helt med sitt tidigare arbete inom designvärlden och satsar allt på Sandhäxan.

– Vi är tre amatörer som gör business ihop. Vi har ingen direkt budget men jag tänker att det gäller att ha kul, inte att lyckas, säger Mattias Svensson.

Stället kommer att ha runt 30 sittplaster och möjlighet till chambre separée.