Skådespelarfamiljen från Edsbacka i två världsproduktioner

Ishockey, Norge och nazister. Tolvårige Nils Sand Näslund spelar en av huvudrollerna i familjeäventyret Kids of courage. Hans mamma lär Sofia Helin från Bron att tala norska för att kunna fly till Sverige.

  • Publicerad 11:30, 30 okt 2019

Den internationella samproduktionen Kids of courage handlar om barnens upplevelser under andra världskriget. Tv-serien består av åtta avsnitt och utspelar sig runt om i Europa. Bakom produktionen står bland annat BBC, Arte, Looksfilm och SWR.

– Det var lite pinsamt och nervöst först. Det var mycket ansiktsuttryck man skulle göra fast det egentligen inte hände något. Ibland skulle man skrika och så men jag vande mig efter ett tag, säger Nils Sand Näslund.

Inspelningen gick bra, men lillasyster Emelie tyckte det var lite läskigt med soldaterna som hade maskingevär och så, säger mamma Marianne Sand. Foto: Privat

Han går i sexan på Gärdesskolan och spelar den norske pojken Fritjof som bor i en fiskeby när landet ockuperas av tyska soldater. Fritjof tvingas arbeta för tyskarna och samtidigt motarbeta dem för att hjälpa sin familj när hans pappa ger sig ut i krig – vilket får ödesdigra konsekvenser för familjen.

Serien hade premiär i augusti och är nominerad till en Emmy för bästa serie för barn, men Nils säger att aldrig var särskilt nervös under inspelningen.

– Det var ganska lugnt. Vi behövde inte ta om så många tagningar för vi hade övat hela sommaren. Men i efterhand har serien fått ganska många pris, och då känns det ganska stort. Det har blivit mer och mer.

Familjen Sand Näslund på röda mattan i Tyskland när Kids of courage premiärvisades i somras. Foto: Gunnar Dedio

Hela skådespelarfamiljen har roller

Nils mamma, Marianne Sand är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater. Hon säger att det var viktigt för henne att barnen var väl förberedda.

– Det är så mycket annat som händer under en inspelning. Det är ljud, kulisser, man får inte titta in i kameran och så. Så vi gjorde det som en lek så att de skulle kunna alla repliker, och regissören blev nöjd.

Nils fick en av huvudrollerna efter att hon gjort en audition-film med sin mobiltelefon när de var ute och fiskade. Och när produktionen hörde av sig ville de ha med hela familjen.

– Så vi åkte ner till Tyskland och filmade på lite olika ställen. Det skulle se ut som de norska fjordarna. Vi var där två, tre gånger för att spela in.

Det var inga problem att få ledigt från skolan för att åka till Tyskland och spela in. Lärarna tyckte det var ett intressant tema. Det är lärorikt att utsättas för språk som tyska och engelska, hur det var att vara barn under andra världskriget, vem var Hitler, varför ockuperades Norge och så, säger Marianne Sand. Foto: Privat

Både Nils och hans lillasyster Emelie har tidigare varit statister i den norska storsatsningen, Atlantic Crossing, som mamma jobbade på och också handlar om andra världskriget.

Sofia Helin spelar kronprinsessan Märtha som flyr det tyskockuperade Norge och Marianne var hennes norskalärare under hela inspelningen. Hon hjälpte även till att regissera och har en roll i serien, som visas på SVT 2021.

Den enda i familjen som inte hade någon tidigare skådespelarerfarenhet var egentligen pappa Harald.

– Han är byggnadsingenjör till yrket. Men hans skådespeleri i Kids of courage fick godkänt. Han skulle ta farväl av familjen och sedan skulle han ut i kriget, säger Marianne Sand.

Wild kids och ishockey

Nils Sand Näslund berättar att han lärt sig väldigt mycket av att vara med i Kids of courage och att hans klasskompisar tycker att det varit spännande att han varit med.

– En av mina kompisar blev hajpad och sökte till Wild kids i SVT. Men jag vill inte visa serien för någon. Det känns pinsamt. Kanske senare. Skrikscenen eller när man gråter eller så är pinsamt.

Nils favoritfilm är Pirates of the Caribbean. På Youtube har han börjat kolla mycket på hockey, skill competition och sådant, säger han. Foto: Privat

Han vet inte om han vill bli skådespelare i framtiden, kanske om han får fler roller. Just nu går nästan all tid åt till att spela hockey i Solletuna U13.

För i hushållet Näslund Sand spelar alla ishockey också.

– Vi gillar att göra saker tillsammans. Det är enklare när hela familjen gör saker tillsammans, och man behöver inte skjutsa lika mycket när alla ändå är där. Det är roligt, säger mamma Marianne Sand och skrattar.

I Atlantic Crossing spelar Sofia Helin den norska kronprinsessan Märtha. Kyle Machlaclan, känd från bland annat Twin Peaks, spelar USA:s president Franklin D. Roosevelt. Foto: Julie Vrabelova

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15